Antena 3 CNN Actualitate Locale Măsurile luate de autorități în localitatea din Prahova unde oamenii au consumat apă contaminată cu arsen

Măsurile luate de autorități în localitatea din Prahova unde oamenii au consumat apă contaminată cu arsen

Autorităţile au început să ia măsuri în comuna Măneşti, acolo unde s-a descoperit că localnicii erau otrăviţi cu arsen de mai bine de un an, prin apa de la robinet. Jurnalistul Antena 3 CNN, Cristi Popovici, a prezentat situația de la fața locului.

de Mia Lungu    |    Cristi Popovici    |    18 Dec 2022   •   11:35

Autoritățile au început să golească conductele de apă din Mănești, județul Prahova. Vor să le curețe până la sfârșitul săptămânii viitoare, iar localnicii să poată avea apă la robinete înainte de Crăciun. 

Între timp, furnizorul de apă continuă să aducă cisterne de unde oamenii pot lua apă de băut.

Comuna Mănești are 4.000 de locuitori. Oamenii s-au speriat de moarte când Primăria i-a înștiințat că apă de la robinet nu este bună nici pentru băut, nici pentru gătit. Avea o concentrație de arsen de peste 19 micrograme la litru, dublu față de limita admisă.

Hidro Prahova a oprit apă și a început să curețe sistemul. Procedura este greoaie pentru că, dacă s-ar opri totul brusc, pompele s-ar strica, așa că totul se face etapizat.

"Procedura tehnică, atât timp cât există o sursă de apă, este – se golesc rețelele, se golesc rezervoare, se asigura igienizarea. Le vom face cu cineva specializat. După care rețelele se umplu cu apă, se fac analizele și, când sunt restabiliți indicatorii, se reia furnizarea.

Ceea ce se extrage din puţ întră în rețea și concentrațiile variază. Populația nu a fost într-un risc. Când am intervenit și a fost risc de sănătate, am luat măsurile corecte de a opri furnizarea de apă.

Rămânem doar cu un puț și vom funcționa doar cu acela. Există rezervă de apă în acel puț, care să poată asigura consumul.", a precizat, pentru Antena 3 CNN, Dorin Ilian Letea, Director Hidro Prahova.

×
Subiecte în articol: arsen prahova apă contaminată
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close