Antena 3 CNN Actualitate Locale Explozia de pe platforma uzinei Tohan, Zărneşti, scoate la iveală mari nereguli. Muncitorii nu aveau contracte

Explozia de pe platforma uzinei Tohan, Zărneşti, scoate la iveală mari nereguli. Muncitorii nu aveau contracte

Depozitul în care erau artificii și a explodat miercuri seara în incinta uzinei mecanice Tohan din Zărnești nu a avea autorizație, au descoperit inspectorii ITM. Mai mult, cei trei angajați care erau acolo, inclusiv tânărul de 29 de ani care a murit carbonizat nu aveau contracte de muncă.

Explozia de pe platforma uzinei Tohan, Zărneşti, scoate la iveală mari nereguli. Muncitorii nu aveau contracte
de Claudia Popovici    |    12 Aug 2021   •   17:21

Explozia de pe platforma uzinei mecanice Tohan scoate la iveală mari nereguli. În urma verificării efectuate s-a constatat că spațiul în care s-a produs explozia nu este autorizat de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Brașov ca spațiu de depozitare a materialelor pirotehnice.

Grav este faptul că deși vorbim despre o magazie cu materiale pirotehnice potrivit legii aceasta nu se supune autorizării securității la incendiu cu aviz ISU deoarece are sub 600 de metri pătrați.

Mult mai grav două dintre victimele exploziei de la depozitul de artificii din incinta uzinei mecanice Tohan din Brașov nu aveau contracte de muncă individuale, iar un al treilea lucrător avea un contract de muncă suspendat.

În această situație se dispune retragerea autorizației privind deținerea, prepararea, experimentarea distrugerea și transportul ori mânuirea sau folosirea materialelor explozive deținută de societatea comercială care a închiriat acel depozit.

Potrivit unor surse apropiate anchetei cauza care a dus la producerea exploziei în depozitul de la uzina mecanică Tohan a fost modul defectuos de manevrare a materialelor pirotehnice și căldura din depozit.

Dumitru Costin, preşedinte BNS, a comentat acest caz şi a precizat că a fost din nou scos la iveală disprețul total al autorităţilor în ceea ce privește comportamentul angajatorilor din România şi al angajaților care acceptă condiţii de muncă riscante.

"Un dispreț total din partea autorităților în ceea ce privește comportamentul angajatorilor din România . Şi angajații au vina lor atâta timp cât acceptă să lucreze în orice fel de condiții, fără instruire, fără pregătire mai ales când acceptă să se lucreze la negru.

„Inspecția Muncii este o instituție atât de șubredă în România”

Inspecția Muncii este o instituție atât de șubredă în România. Dacă aţi ști de câte ori am cerut miniștrilor Muncii care s-au succedat în clădirea respectivă să trateze cu maximă atenție acest subiect.

De câte ori am atras atenția asupra acestor fenomene extrem de periculoase din piața muncii. De câte ori am cerut să se schimbe abordările și modul de administrare din piața muncii.

În momentul în care ai modificat Codul Muncii şi ai introdus tot felul de tipuri de contracte. Acum poţi să faci contracte de muncă și pe o oră! Cum credeți că Inspecția Muncii ar mai putea să mai verifice? Doar în situații de genul ăsta, s-a întâmplat un eveniment și au venit ăia şi au constatat că ăla care a murit nu avea contract de muncă.

Atât timp cât s-au fragilizat relațiile de muncă trebuia schimbat şi sistemul de administrare a pieței muncii", a spus Dumitru Costin, preşedinte BNS la Antena 3. 

×
Subiecte în articol: Tohan explozie explozie
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close