Antena 3 CNN Actualitate Locale Premieră în România! 6 km de linie electrică îngropată, ca măsură de protejare a dropiilor

Premieră în România! 6 km de linie electrică îngropată, ca măsură de protejare a dropiilor

Premieră în România: o linie electrică aeriană din Bihor a fost îngropată, pentru salvarea a peste 50 de dropii, păsări pe cale de dispariţie. Păsările îşi pierdeau viaţa în momentul în care atingeau de firele de înaltă tensiune. În Salonta, asociațiile de profil, împreună cu autoritățile locale, au atras 3 milioane de euro, bani europeni, pentru a salva această specie.

Premieră în România! 6 km de linie electrică îngropată, ca măsură de protejare a dropiilor
Sursa foto: milvus.ro
de Georgiana Botez    |    24 Iun 2022   •   15:32

La Salonta, județul Bihor, o porțiune de 6 km de linie electrică aeriană a fost plasată sub pământ ca măsură de protejare a dropiilor, o măsură luată în premieră pentru România.

Cablurile de electricitate, un pericol pentru dropii, păsări foarte masive

Când sunt în zbor, cu aripilee întinse măsoară până la doi metri, au aproape 20 de kg și planează la înălțimi mici, așa că riscul de a se lovi de liniile de curent este unul real.

"Avem o specie vulnerabilă, populaţia scade pe plan global. A scăzut în ultimii 15 ani cu aproximativ 30%. În Europa Centrală, populaţia este stabilă încă, deci acolo avem cu puţin peste 2.000 de exemplare, din care aproximativ 50 de exemplare trăiesc în această zonă a  Salontei. Există mai multe activităţi de conservare şi de conştientizare, una dintre ele fiind rezolvarea problemei care constă în faptul că aceste păsări se mai lovesc de linii aeriene electrice",  a spus Attila Nagy, ornitolog Asociaţia "Grupul Milvus".

Aproximativ 50 de exemplare trăiesc lângă Salonta

"Valoarea proiectului este de aproape 3 milioane de euro, aceşti bani sunt împărţiţi împreună cu partenerii noştri. Noi avem trei parteneri în cazul proiectului, este un proiect transfrontalier", a spus Patricia Ivanciuc, coordonator proiect Primăria Salonta.

După 1990, s-a cosiderat că dropia este o specie dispărută din România, însă după ani întregi de monitorizări, Asociaţia Grupul Milvus a descoperit un cuib de dropii şi alte câteva zeci de exemplare, ce trăiesc în zona de graniţă a Salontei.

Imagini extrem de rare au fost surprinse de specialiştii grupului Milvus

Din cele 30.000 de exemplare existente în acest moment în lume, un stol mare de dropii îşi caută hrană în câmp, la Salonta.

Pe lângă îngroparea liniei de tensiune, se vor instala capcane pentru prădători şi se va asigura gestionarea animalelor fără stăpân, iar în paralel este în construcție la Salonta un centru destinat dropiei, unde cei interesați vor putea afla informații despre biodiversitatea zonei și cum pot proteja animalele pe cale de dispariție.
 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: Salonta Bihor premiera România dropii Milvus
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close