Antena 3 CNN Actualitate Locale Vești bune pentru locuitorii din zona Piața Sudului. Când va fi inaugurat pasajul

Vești bune pentru locuitorii din zona Piața Sudului. Când va fi inaugurat pasajul

Vești bune pentru locuitorii din zona Piața Sudului. Când va fi inaugurat pasajul
Sursa foto: Foto: Facebook/ Grupul Info Trafic
22 Iul 2017   •   21:00

Pasajul Piaţa Sudului urmează să fie inaugurat,duminică, de la ora 12.00, de către edilul şef Gabriela Firea, a informat Primăria Capitalei.

Acesta este unul dintre cele opt proiecte pentru care municipalitatea a obţinut finanţare europeană şi care trebuia finalizat până în decembrie 2015. Având în vedere că lucrările nu au fost încheiate la termenul stabilit, cu o săptămână înainte de sfârşitul lui 2015, CGMB a aprobat prelungirea acestui proiect, alături de alte şase, precum şi alocarea unor sume de la bugetul local în acest sens.

Deşi primarul interimar Răzvan Sava s-a declarat în mai multe rânduri optimist în ce priveşte finalizarea lucrărilor până pe 30 iunie 2016, acestea nu au fost încheiate în perioada în care el s-a aflat la conducerea PMB.

"Nu este singura investiţie, singura lucrare derulată de Primăria Capitalei unde greşelile au pornit chiar din faza de proiectare. (La pasajul de la Piaţa Sudului - n.r.) nu s-au luat în calcul eventualele utilităţi care sunt în zona respectivă şi aici amintesc apă, canal, gaze, energie electrică", a spus Sava, în februarie 2016.

Tot atunci, Primăria Capitalei informa că s-a realizat 40% din proiect, faţă de 20% la începutul lunii ianuarie.

Pe 10 iunie, în urma unei vizite pe şantier, Gabriela Firea declara că lucrările sunt realizate în proporţie de 60%.

"S-au făcut greşeli de către toţi cei implicaţi. Trebuie să învăţăm din aceste greşeli şi să nu le repetăm. Furnizorii de utilităţi nu au ştiut exact care sunt traseele cablurilor şi ţevilor, Primăria nu a urmărit îndeaproape lucrările, iar constructorul a aşteptat până s-au deviat toate utilităţile, nu s-a avansat cu alte lucrări", preciza edilul general.

Pe 21 octombrie, Gabriela Firea anunţa că, dacă noile planuri vor fi respectate, pasajul ar urma să fie finalizat în primăvara anului 2017.

La sfârşitul lunii martie, primarul Capitalei sublinia că este decisă să rezilieze contractul cu constructorul pasajului, Asocierea Astaldi SPA - Euroconstruct Trading 98 SRL - RCV Global Group SRL, dacă acesta nu-i transmite în termen de zece zile un grafic accelerat al lucrărilor şi un termen "fix" de finalizare a acestora. Ulterior, primarul general aprecia ca "inacceptabil" termenul de 30 octombrie avansat de constructor, adăugând că 15 iulie ar fi o dată "rezonabilă".

Pe 6 aprilie, Gabriela Firea a comentat decizia constructorului de la Pasajul Piaţa Sudului de a merge în instanţă, apreciind că primăria nu poate fi obligată să plătească o factură nejustificată şi care nu a fost prevăzută în contract.

"Există o sumă, în jur la 25 milioane de euro, 59% plăţi indirecte pe care dumnealor pretind ca Primăria să o plătească. Primăria nu are cum să plătească acea sumă, pentru că este nejustificată. Şi au mers în instanţă. Eu nu pot să anticipez ce va spune o instanţă, dar nu cred că vreo instanţă din România va obliga o primărie să plătească o factură nejustificată şi care nu a fost prevăzută în contract. Şi pe urmă vine Curtea de Conturi şi spune: 'Staţi puţin, domnilor directori, doamna primar, păi de ce aţi plătit ceva ce este nejustificat?'", a precizat Firea, la momentul respectiv, pentru Antena 3.

Pe 28 aprilie, constructorii anunţau redeschiderea circulaţiei pe un fir la pasajul de la Piaţa Sudului, după primirea avizelor de la Brigada de Poliţie Rutieră şi Comisia Tehnică de Circulaţie.

Pe 5 mai, PMB preciza că pasajul rutier de la Piaţa Sudului va fi terminat şi redat integral circulaţiei până la data de 28 iulie, conform asigurărilor oferite de către reprezentanţii asocierii Astaldi-Euroconstruct, într-o întrevedere cu primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

Pasajul Rutier Piaţa Sudului este o lucrare care asigură fluidizarea traficului pe direcţia inelului principal şi pe arterele adiacente inelului median al municipiului Bucureşti şi presupune realizarea unui pasaj subteran pe direcţia Calea Văcăreşti - str. Niţu Vasile, cu câte două benzi de circulaţie pe sens, a patru pasaje pietonale, refacerea liniei de tramvai, lucrări de modernizare a carosabilului, a utilităţilor etc. Valoarea totală contractului este 127 de milioane de lei.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Gabriela Firea primarul capitalei
Parteneri
Ce trebuie să conţină rucsacul de urgenţă în caz de cutremur
x close