Antena 3 CNN Actualitate Doliu în lumea medicală! Celebrul profesor Alexandru Oproiu a murit

Doliu în lumea medicală! Celebrul profesor Alexandru Oproiu a murit

Creatorul școlii românești de gastroenterologie, Alexandru Oproiu, a decedat. Anunțul a fost făcut de Viorel Jinga, rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, pe o rețea socială.

Doliu în lumea medicală! Celebrul profesor Alexandru Oproiu a murit
Sursa foto: Antena 3
de Laura Dinu    |    16 Noi 2020   •   09:28

”Domnul Profesor Alexandru Oproiu a plecat in Eternitate! Îi adresăm un Pios Omagiu plin de Recunoștință, pentru activitatea Medicală și Didactică!”, a scris Viorel Jinga pe Facebook. 

Prof. Dr. Ioan-Alexandru Oproiu, s-a născut la data de 1 decembrie 1930, în comuna Glăvile-Piteșteana, județul Vâlcea. A absolvit în 1956 Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila - București.

60 de ani de experiență în sistemul de sănătate românesc

Alexandru Oproiu avea nu mai puțin de 60 de ani de experiență în sistemul public și privat de sănătate. Acesta a publicat 162 de articole de specialitate în literatura medicală română și 38 în străinătate.

Mai avea 2 săptămâni până urma să împlinească 90 de ani

A fost președinte de onoare al Societății Române de Gastroenterologie și membru în Societatea Americană de Gastroenterologie, Societatea Franceză de Gastroenterologie, Societatea Franceză de Endoscopie Digestivă și în Societatea Italiană de Endoscopie digestivă, potrivit Wikipedia. 

Acesta a fost formatorul şcolii moderne de gastroenterologie şi hepatologie din România.

A profesat până la vârsta de 89 de ani

Profesorul a fost invitatul realizatorului emisiunii ”Punctul de Întâlnire”, Radu Tudor, în nenumărate rânduri. Într-una ediții, a explicat care sunt pericolele sedentarismului și cât de important e să avem un regim alimentar și un stil de viață echilibrat. Alexandru Oproiu poate fi considerat un exemplu în acest caz, profesând până la vârsta de 89 de ani. 

Cât de importantă e alimentația și mișcarea pentru a evita bolile digestive

"Sunt câteva probleme. Mă refer la bolile digestive. Cele cardio-vasculare se cunosc în general. Cele digestive sunt mai puțin cunoscute și ceea ce constatăm noi în practica zilnică este creșterea marcantă a așa-ziselor boli metabolice, îar ceea ce ne privește pe noi este artroza hepatică, adică ficatul gras, non-alcoolic, care e mai mult din cauza regimului alimentar și stilului de viață preponderent sedentar, iar această artroză hepatică are un caracter volutiv, dacă nu se iau măsurile necesare. Cam 30% dintre pacienți fac steatohepatită, adică apare inflamația, iar apoi fibroză hepatică, ciroză hepatică și așa mai departe. Toate nenorocirile. Problema alimentației și a stilului de viață este extrem de importantă

INTERVIU Prof. dr. Alexandru Oproiu: Ajungem să suferim de boli digestive grave din cauza regimului alimentar și stilului de viață preponderent sedentar

Din momentul în care regimul alimentar este preponderent hipercaloric, adică cu grăsimi animale în exces, aceste calorii în exces care se ingeră prin alimente nu se consumă prin exerciții fizice. Nu se mai face sport în condițiile în care trebuie să se facă. Sedentarismul e pe primul plan. Toate ocupațiile acestea noi, programator, IT-ist, sunt sedentare prin excelență. Consumul de alimente este hipercaloric, iar cheltuiala de energie este minimă. Are consecințe vizibile, creșteri în greutate, obezitate", a explicat profesorul. 

×

ȘTIRI

Greva profesorilor continuă pe termen nelimitat! Oferta Guvernului a fost respinsă

Parteneri
Horoscop 31 mai 2023. Berbecii sunt ambiţioşi, Peștii au parte de multe surprize
x close