Antena 3 CNN Actualitate Zeci de medici de la Spitalul Judeţean Suceava o susţin pe şefa de la Oncologie acuzată că a luat şpagă de la bolnavii de cancer

Zeci de medici de la Spitalul Judeţean Suceava o susţin pe şefa de la Oncologie acuzată că a luat şpagă de la bolnavii de cancer

95 de medici de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava au semnat o scrisoare de susţinere pentru Anca Dumitrovici Ababneh, şefa de la Oncologie acuzată că a luat şpagă de la bolnavii de cancer.

anca dumitrovici ababneh
Zeci de medici de la Spitalul Judeţean Suceava o susţin pe şefa de la Oncologie acuzată că a luat şpagă de la bolnavii de cancer Sursa foto: Facebook
de Georgiana Adam    |    01 Feb 2023   •   13:35

Dr. Anca Dumitrovici Ababneh a fost arestată şi ulterior arestată la domiciliu de judecătorii din Suceava, după ce procurorii au acuzat-o că ar fi luat şpagă de la bolnavii de cancer pe care îi trata şi că ar fi condiţionat tratamentul în funcţie de mită.

Potrivit referatului procurorilor, medicul oncolog avea zile în care încasa, o dată la câteva minute câte o mită, în funcție de câți bolnavi de cancer avea în cabinet.

La un calcul sumar, încasările erau de aproximativ 30.000 de lei pe lună, în condițiile în care salariul acesteia era de 25.000 de lei. Toate șpăgile au fost monitorizate video de procurori.

Pe timpul supravegherilor făcute în luna decembrie, au fost documentate 62 de luări de mită de către doctorița de la oncologie.

Citeşte şi: Ce taxă încasa un medic oncolog cu salariu de 25.000 de lei de la pacienţii bolnavi de cancer din Suceava

"Darurile din partea pacienţilor ar putea reprezenta un mic gest de recunoştinţă"

Cei 95 de medici, care au semnat scrisoarea de susţinere pentru Anca Dumitrovici Ababneh, din cei 252 de medici ai spitalului, susţin că darurile primite din partea pacienţilor nu reprezintă neapărat luare de mită.

"Eventualele daruri din partea pacienților, dacă într-adevăr acestea există, ar putea reprezenta doar un mic gest de recunoștință din partea acestora, luând în considerare efortul și seriozitatea depuse în salvarea vieților lor. Nu credem că poate fi vorba de luare de mită sau primire de foloase necuvenite", se arată în scrisoarea medicilor, potrivit jurnaliştilor de la Monitorul de Suceava.

Judecătorii de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel Suceava, cei care au dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu arestul la domiciliu, au arătat în motivarea deciziei că "fapta concret imputată inculpatei de a fi primit, în mod continuat, bani și alte produse, de la pacienți și aparținătorii acestora, cu ocazia consultațiilor medicale în cabinetul din cadrul ambulatoriul secției Oncologie, are caracter penal, întrunind elementele de tipicitate ale infracțiunii de luare de mită în formă continuată".

Magistrații au mai arătat că "atențiile" către medici sunt o practică uzuală, asta în ciuda faptului că legislația interzice acest lucru.

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close