Antena 3 CNN Actualitate Medicii, elevii şi studenţii, primii vaccinaţi: Vezi cum poţi afla dacă ai gripă porcină

Medicii, elevii şi studenţii, primii vaccinaţi: Vezi cum poţi afla dacă ai gripă porcină

Medicii, elevii şi studenţii, primii vaccinaţi: Vezi cum poţi afla dacă ai gripă porcină
Sursa foto: Isterie in randurile bucurestenilor, legata de gripa porcina
03 Noi 2009   •   15:19
ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // Vestea că virusul gripei noi se răspândeşte cu rapiditate a produs isterie printre români. Spitalele au fost luate cu asalt de către oameni, iar medicii de la Institutul Matei Balş din Bucureşti au fost luaţi prin surprindere de numărul mare de bolnavi care s-au prezentat de luni la porţile instituţiei. Antena3.ro a stat de vorbă cu reprezentanţii clinicilor private din Capitală, dar şi cu oficialii Ministerului Sănătăţii şi cu cei ai Seriviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti (SAMB) şi a aflat câteva detalii pe care cetăţenii trebuie să le ştie referitoare la gripa porcină.

Oamenii veniţi de luni la Institutul Matei Balş, pentru că ar prezenta simptomele noii gripe, spun că nu sunt băgaţi în seamă de autorităţi şi că sunt prea puţini medici care se ocupă de ei, iar timpul de aşteptare este mare. În acelaşi timp, Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii (MS) declară pentru Antena3.ro că imaginile filmate la Matei Balş nu ar conta.

?Filmările par irelevante, iar oamenii ar fi trebuit să se adreseze întâi medicului de familie, aşa cum a prezentat măsurile secretarul de stat ieri, în conferinţa de presă. Medicul de familie este cel care decide dacă trimite pacientul mai departe către Institut sau dacă trebuie să rămână izolat?, explică Oana Grigore pentru Antena3.ro.

INSTITUTUL MATEI BALŞ LUAT CU ASALT


Oana Grigore spune pentru Antena3.ro că singurele spitale de boli infecţioase din Capitală sunt Institutul Matei Balş şi Spitalul Victor Babeş, către care sunt direcţionaţi pacienţii pentru a-şi recolta analizele necesare depistării gripei porcine. Apoi, în ţară, sunt direcţiile de sănătate publică, unde sunt direcţionaţi pacienţii de către medicii lor.

Nici o informaţie despre contraindicaţiile vaccinului

De asemenea, ea mai spune pentru Antena3.ro că vaccinul nu se ştie dacă va fi obligatoriu, pentru că acest aspect nu a fost discutat în cadrul şedinţei Comitetului de Criză de la Ministerul Sănătăţii.

?În ceea ce priveşte contraindicaţiile viitorului vaccin, nu vă pot spune nimic, decât după ce Agenţia Naţională a Medicamentului va primi autorizaţia de punere pe piaţă a vaccinului?, mai explică purtătorul de cuvânt al MS, pentru Antena3.ro.

Ceea ce pot să explice reprezentanţii MS este că prioritare în procesul de vaccinare vor fi cadrele medicale, iar apoi elevii şi studenţii, pentru că cei din urmă ?frecventează cercurile aglomerate, cum ar fi mall-urile sau discotecile?, după cum detaliază Oana Grigore pentru Antena3.ro.

Aglomeraţie la Ambulanţă

Între timp, autorităţile se pregătesc să demareze vaccinarea populaţiei, care va avea loc cel mai probabil de pe 26 noiembrie. Conform lui Alis Grasu, director general la Serviciul de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti, de ieri dimineaţă, 2 noiembrie, la ora 8.00 şi pâna pe 3 noiembrie, la aceeaşi oră s-au înregistrat 161 de persoane care prezentau simptome de febră, dintre care 11 au fost transportate cu ambulanţa la Institutul Matei Balş.

Situaţia generată de ieri la Institut, în care oamenii au luat cu asalt spitalul continuă să pună semne de întrebare : nu există posibilitatea ca şi clinicile private să poată măcar recolta analizele necesare, ca apoi să le trimită la Matei Balş, pentru a fi verificate, iar astfel se poate evita aglomeraţia inutilă, contractarea de alte boli în timp ce oamenii aşteaptă la cozi, dar şi aglomerarea medicilor ?

Matei Balş, singura instituţie abilitată pentru testare şi tratament

Antena3.ro a stat de vorbă şi cu reprezentanţii a două dintre marile clinici private din Bucureşti, iar după declaraţiile acestora, singurul spital autorizat să facă aceste teste pentru gripa porcină rămâne Institutul Matei Balş.

"Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în Bucureşti nu există altă posibilitate ca oamenii să fie testaţi, decât Institutul Matei Balş, pentru că regulile internaţionale arată că doar institutele dintr-o anumită ţară sunt autorizate să gestioneze gripa porcină Există deci o singură opţiune pentru toată populaţia Capitalei. Clinicile private nu sunt acreditate să facă aceste teste pentru depistarea gripei porcine, nu că nu ar avea laboratoare şi dotări, ci pentru că aşa indică regulile OMS. Sunt de părere că această analiză nu durează mai mult de o zi şi că toate clinicile particulare deţin laboratoare care să facă faţă acestui virus?, detaliază pentru Antena3.ro oficialii clinicii Centrul Medical Unirea (CMU) din Bucureşti.

Ei adaugă pentru Antena3.ro că regulile OMS au în vedere şi proceduri de recoltare a analizelor şi că este vorba de chestiuni care au legătură cu securitatea naţională.

"Tot ce poate face o clinică privată este ca în momentul în care pacientul vine la medicul clinicii noastre cu anumite simptome, noi să-l direcţionăm către Matei Balş, unde îşi poate realiza toate analizele necesare", mai spun oficialii CMU pentru Antena3.ro.

Clinicile private, şi ele în carantină

Şi Violeta Diaconita, director medical al clincii Medicover din Bucureşti este de aceeaşi părere: competenţa de a primi şi testa pacienţi suspecţi de gripa AH1N1 le revine institutelor şi spitalelor de boli infecţioase, astfel Medicover trimite pacienţii suspecţi de gripa nouă către instituţiile medicale abilitate.

Pentru că spitalele au intrat de ieri în carantină, de când Comitetul de Criză al Ministerului Sănătăţii a dispus această măsură preventivă, şi clinicile particulare şi-au luat măsuri pentru evitarea contractării gripei noi.
CMU a introdus în carantină maternitatea centrului şi secţia de chirurgie, astfel că vizitele sunt limitate doar la taţi sau, în cazul chirurgiei, la personalul avizat.

?Medicover a instituit in clinicile sale circuite separate pentru pacienţii cu simptome de gripă şi a plasat afişe cu instrucţiuni de prevenţie şi izolare în cazul apariţiei simptomelor specifice. De asemenea, s-au emis instrucţiuni pentru personalul medical Hot Line Medicover, care primeşte apeluri de la pacienţii cu astfel de simptome?, adaugă pentru Antena3.ro directorul medical al Medicover.

Antena3.ro a încercat să ia legătura cu oficialii de la Matei Balş şi Victor Babeş, însă până la publicarea acestui material aceştia nu au putut fi contactaţi.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: gripa porcina gripa noua România OMS
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close