Antena 3 CNN Actualitate Cum se transmite, de fapt, virusul gripal. Medicul Mihai Craiu: ”Înainte de a ne panica, trebuie să știm asta!”

Cum se transmite, de fapt, virusul gripal. Medicul Mihai Craiu: ”Înainte de a ne panica, trebuie să știm asta!”

Medicul pediatru Mihai Craiu susține că, înainte să ne panicăm și să căutăm vinovați în loc de soluții pentru ceea ce se întâmplă, ar trebui să știm câteva lucruri care ne pot feri de virusul gripal și de complicațiile acestuia.

Cum se transmite, de fapt, virusul gripal. Medicul Mihai Craiu: ”Înainte de a ne panica, trebuie să știm asta!”
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Laura Dinu    |    10 Ian 2023   •   12:05

”Multe emoții legate de o știre ce anunța decesul unui copil ca urmare a complicațiilor survenite în urma unei infecții cu virus gripal. 

Sunt așteptate rezultatele anchetei oficiale, anchetă ce va stabili dacă această tragedie are, sau nu, legătură cu agravarea unei infecții gripale. Înainte de a ne pronunța ferm asupra tragediei, trebuie făcut un efort de a înțelege ce se întâmplă și ce ar putea fi făcut... 

Se întâmplă și în România ce se întâmplă în restul emisferei nordice. O creștere masivă a numărului de cazuri de gripă, cea mai mare din ultimii 10 ani.  

Creștere care se asociază cu o suprasolicitare a sistemelor medicale și cu o accentuare a ratei spitalizărilor.  

Copiii, mai ales cei sub 5 ani, reprezintă principala grupă de vârstă la care se observă un număr mare de spitalizări. Abia pe locul doi sunt seniorii cu vârste peste 65 ani.  

Iar sezonul acesta creșterea numărului de spitalizări la copil, ca urmare a complicațiilor gripei, a apărut foarte repede față de anii trecuți (încă din noiembrie 2022) și a urcat la cote alarmante. Sau în restul UE sau în UK. 

Și acolo au fost întâlnite, din păcate, decese la copil (în Connecticut, Idaho, Illinois au fost raportate in ultima perioadă decese la copii, ca urmare a complicațiilor gripei. 

Înainte de a ne panica total sau a căuta vinovați în loc de soluții, trebuie să știm că: 

1. Gripa este o infecție acută posibil severă a căilor aeriene și se transmite în special pe cale aerogenă. Cu alte cuvinte este MULT mai probabil să luăm gripă într-un spațiu închis, aglomerat unde există persoane care strănută sau tușesc. Riscul este MUUULT mai mic în aer liber. 

2. Putem scădea riscul de îmbolnăvire și altfel decât evitând aglomerația... Prin aerisirea frecventă (cu toată spaima noastră că "ne trage curentul" chiar vor trebuie aerisite bine clasele, începând de acum), sau prin folosirea măștii, mai ales în zonele aglomerate (metrou, magazin, sală de clasă etc). Chiar și o mască improvizată sau o bandană pusă la gură reprezintă opțiuni mai bune decât ... nimic. 

3. Virusul gripal supraviețuiește pe suprafețe și poate ajunge cu ușurință în nasul, gura sau ochii unui copil, care se atinge la față, cu mâinile nespălate, în special după ce a atins clanțe, mânere, balustrade, etc în locuri aglomerate. Ar trebui să reinvățăm spălatul corect al mâinilor și tușitul în plica cotului, ca în primele luni de pandemie... 

Cam asta se poate face ACUM. Restul sunt emoții și așteptări nerezonabile”, scrie medicul Mihai Craiu pe o rețea socială. 

Multe emoții legate de o știre ce anunța decesul unui copil ca urmare a complicațiilor survenite în urma unei infecții...

Publicată de Spitalul Virtual pentru Copii pe Duminică, 8 ianuarie 2023

×
Subiecte în articol: Mihai Craiu gripa
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close