Antena 3 CNN Actualitate Dr. Mihai Craiu: ”Nu mai avem unde să punem copiii cu COVID! E plin! Am ajuns să ne gândim pe cine internăm primul!”

Dr. Mihai Craiu: ”Nu mai avem unde să punem copiii cu COVID! E plin! Am ajuns să ne gândim pe cine internăm primul!”

Medicul pediatru, Mihai Craiu, susține că, la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului, nu mai sunt locuri pentru copiii infectați cu SARS CoV-2. ”Lumea nu realizează că am ajuns în situația de a trebui să ne gândim pe cine trebuie să internăm primul!”

Dr. Mihai Craiu: ”Nu mai avem unde să punem copiii cu COVID! E plin! Am ajuns să ne gândim pe cine internăm primul!”
Sursa foto: Antena 3
de Laura Dinu    |    08 Oct 2021   •   10:22

„Acum este atât de rău, încât noi, la Institut (Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului - n.r.), suntem plini. Etajul de copii cu maladie SARS-CoV-2, ei și părinții lor, e plin. Nu mai avem pe unde să-i punem. Lumea nu realizează că am ajuns în situația de a trebui să ne gândim pe cine trebuie să internăm primul. Evident că nu e nimeni, din punct de vedere moral, atât de stâncă, încât să zică: primul venit, primul internat. Sunt tot felul de emoții, de povești, de pacienți care sunt mai grav, dar am ajuns într-o poziție în care nu e ușor să fii medic de gardă în România astăzi”, povestește medicul pediatru Mihai Craiu.

„Aproape la fel ca ai noștri colegi de la adulți. Și lucrurile nu se vor opri aici”, a adăugat el.

Craiu spune că aceeași situație se întâlnește și la celelalte spitale de copii din București. Sunt pline de copii infectați cu COVID. 

„Bine, nu sunt foarte grav bolnavi - noi nu avem voie să-i ținem pe cei de Terapie Intensivă -, dar au nevoie de ajutor, au febră, au diaree, nu pot să mănânce. Avem în momentul acesta cel mai mic (pacient) un nou-născut, de câteva zile, iar cel mai mare minor are 17 ani - e mama unui alt copil internat, știți că noi suntem campioni în Uniunea Europeană la mame minore. Avem și celelalte mame, care sunt adulți. Nu e bine. Și o să fie din ce în ce mai mulți și, din păcate, unii vor avea nevoie de oxigen, de perfuzie, de medicație specifică”, avertizează doctorul, potrivit Digi24

Medicul subliniază că niciunul din părinții acestor copii nu este vaccinat. 

Un copil de o lună nu merge nici în club, nici niciunde. A luat de la părinți, de acasă. Mama lui e pozitivă și ea”, susține Mihai Craiu, confirmând sfaturile multor specialiști care spun că cea mai bună metodă de a-i proteja pe copiii care nu pot fi vaccinați este să se vaccineze adulții din jurul lor.

Părinții revoltați de lipsa testării în şcoli: "Îl acuz direct pe Cîmpeanu că este vinovat de îmbolnăvirea copilului meu"

În continuare, în unităţile de învăţământ, situaţia este critică. Sunt peste 5000 de elevi care s-au infectat cu SARS-COV-2 în doar o săptămână. Părinţii îl cred responsabil pe ministrul devenit interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, care şi-a asumat şcoala cu prezenţă fizică în plin val patru, când numărul cazurilor de COVID-19 a explodat.

Testarea în şcoli a început abia ieri, după ce, timp de mai bine de o săptămână, ordinele date de miniştrii Educaţiei şi Sănătăţii s-au bătut cap în cap şi părinţii şi-au testat copiii pe banii lor.

În continuare, în unităţile de învăţământ, situaţia este critică. Sunt peste 5000 de elevi care s-au infectat cu SARS-COV-2 în doar o săptămână. Părinţii îl cred responsabil pe ministrul devenit interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, care şi-a asumat şcoala cu prezenţă fizică în plin val patru, când numărul cazurilor de COVID-19 a explodat.

Pe 1 octombrie, miniştrii Educaţiei şi Sănătăţii au semnat un ordin comun, în care scria negru pe alb că elevii care vor să revină fizic la şcoală mai devreme decât cei carantinaţi ori pozitivi, trebuie să se testeze cu 24 de ore înainte, într-o unitate acreditată.

Dar, la doar 3 zile după, Ministrul Educaţiei trimite o informare în şcoli prin care, practic, contrazice ceea ce semnase deja pe 1 octombrie. Şi spune că acolo unde există cabinete medicale, testarea pentru revenirea la şcoală în ziua a 8-a, de fapt, se poate face.

Exact în același timp, Ministerul Sănătăţii trimite o circulară către Direcţiile de Sănătate Publică. Aflăm, din acest document, exact opusul informării trimise de Ministerul Educaţiei. Şi anume că testarea în ziua a opta nu mai intră în sarcina cabinetelor medicale şcolare.

Lumină s-a făcut abia miercuri, când ministrul interimar al Educaţiei şi ministrul Sănătăţii au venit cu un nou ordin comun, publicat în Monitorul Oficial. Astfel, testarea în şcoli a început abia azi. Reprezentanții unităților de învăţământ au luat teste de la Direcțiile de Sănătate Publică. Totuși, mulţi elevi refuză să se întoarcă mai devreme în bănci.

“În general elevii care nu se reîntorc la cursuri în a 8 a zi sunt cei din clasele terminale”, spune Florica Dumitru, director colegiu.

“Nu am venit în a 8 a zi, am stat 2 săptămâni acasă. Nu sunt vaccinat şi e mai sigur pentru mine să aștept perioada întreagă”, spune un elev.

„Îl acuz direct pe dl. Cîmpeanu că este vinovat de îmbolnăvirea copilului meu"

Între timp, mii de copii se infectează în şcoli, iar părinţii vin cu acuzații extrem de grave.

“Copilul meu cel mic de nici 11 ani a ieșit pozitiv la un test PCR. Am fost întrebată dacă copilul a participat la vreo nuntă? Am spus nu, s-a infectat de la școala. Daca a participat la vreun botez? Nu, s-a infectat de la școala. Deci senzația mea este că se evită sub orice formă sa apară şcoala ca sursa de infectare a copiilor în anchetele epidemiologic 

În momentul asta eu îl acuz direct pe dl Cîmpeanu că este vinovat de îmbolnăvirea copilului meu", spune un părinte.

În discuție sunt încă testele non-invazive, pe bază de salivă, despre care ministrul Educaţiei spunea în urmă cu două zile, că vor fi achiziționate şi autorizate în regim de urgenţă. Mai mult, încă nu se știe ce se va întâmpla cu testarea preventivă în şcoli şi dacă elevii vor fi testați o dată la două săptămâni.

×
Subiecte în articol: Mihai Craiu
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close