Antena 3 CNN Actualitate Prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, medic nutriţionist: Alimentele care ne salvează imunitatea în pandemie

Prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, medic nutriţionist: Alimentele care ne salvează imunitatea în pandemie

Profesorul universitar dr. Nicolae Hâncu, medic nutriţionist, a vorbit la Punctul de Întâlnire despre alimentele care ne salvează imunitatea în pandemie, dar şi despre ce trebuie să facem pentru a ne întări sistemul imunitar.

Prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, medic nutriţionist: Alimentele care ne salvează imunitatea în pandemie
Sursa foto: Pixabay
de Iulia Gorgorin    |    21 Noi 2020   •   23:49

Profesorul universitar dr. Nicolae Hâncu, medic nutriţionist, a vorbit la Punctul de Întâlnire despre cât de importantă este alimentația în această perioadă a pandemiei.

''Sigur că mă tem şi pentru mine şi pentru familia mea, pentu prietenii mei. Mă tem şi pentru umanitate care din păcate, nu se îndreaptă către soluţii convenabile. Mă gândesc mai ales la perioada după ce apare vaccinul, pentru că dacă în momentul de faţă noi ne luptăm cu virusul, după aceea o să ne luptăm cu noi, cu oamenii, pentru că doar o treime dintre români acceptă să se vaccineze. M-au surprins, m-au necăjit pur şi simplu. Ca medic, care ştiu că descoperirea lui Pasteur a fost una dintre cele mai mari descoperiri ale umanităţii, ceva genial care a salvat milioane de vieţi, devine în momentul de faţă o mare problemă pentru umanitate (...) Alimentaţia trebuie să îndeplinească o condiţie fundamentală. Trebuie să fie o alimentaţie sănătoasă care trebuie să aibă o acţiune antiinflamatorie (...)

Dr. Nicolae Hâncu, despre alimentaţia medieteraneană

Alimentaţia mediteraneană am adaptat-o la alimentaţia din România şi i-am spus alimentaţie carapato-danubiană. Ea se compune foarte simplu, practic, din toate grupele alimentare. Din legume, din fructe, din carne sănătoasă, din brânzeturi în proporţii piramidale, adică se mănâncă mai mult din legume şi fructe, mai puţin din grăsimi şi aşa mai parte. Toate aceste alimente trebuie să îndeplinească nişte condiţii. Trebuie să fie neprocesate, să fie nerafinate, trebuie să fie integale, mă refer la cereale de exemplu. Dacă se poate la brânzeturi, să fie fermentate şi trebuie să fie sigure. Siguranţa aliementară este foarte importantă. Decontaminarea alimentelor, a vegetalelor, a fructelor este extrem de importantă. Aceste alimente să fie pregătire corespunzător. Să ne modernizăm meniurile, să renunţăm să folosim legumele ca şi garnitură la carne, pentru că meniurile moderne înseamnă carnea să fie garnitură la legume (...) Alimentaţia medieteraneană chiar se consideră că este o acţiune extrem de benefică la persoanele deja infectate şi chiar la cele care au fost puse în situaţia să nu facă COVID.

Obezitatea, un factor de risc în raport cu infectarea cu noul coronavirus

Datele științifice sunt extrem de convingătoare și alarmante (...) Ficare kilogram de greutate înseamnă un kilogram de grăsime. Țesutul adipos este un loc extrem de important în care se formează niște substanțe numite citochine inflamatorii și este o adevărată furtună declanșată de coronavirus numită furtună citochinică, furtună inflamatorie care produce inflamație, nu doar la plămâni. Prin plămâni se moare. Apare acea insuficiență respiratorie care obligă la gestul final, la intubație. Sunt afectate practic toate organele organismului, astfel încât această inflamație trebuie să fie combătută. Alimentația trebuie să fie antinflamatorie.

Faptul că dacă în luna martie-aprilie eram destul de rezervați din punct de vedere al recoamdării de utilizare de anumite vitamine și minerale, între timp, lucrurile încep să se clarifice (...) Spun în premieră la dumneavoastră, să se folosească vitamina D. Vitamina D nu putem să o folosim din mâncare, din aimente. Ea se găsește numai în gălbenuș și în pește, dar și în iaurt dacă este fortificat, sau în brânzeturi dacă sunt fortificate, dar nu prea se găsesc acestea, la noi în România'', a explicat prof.dr.Nicolae Hâncu, medic nutriţionist.

×
Subiecte în articol: Nicolae Hâncu imunitate pandemie alimente
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close