Antena 3 CNN Actualitate Nicuşor Dan, acuzat că blochează dezvoltarea oraşului

Nicuşor Dan, acuzat că blochează dezvoltarea oraşului

De la începutul mandatului de primar general și până acum, Nicușor Dan nu a propus pe ordinea de zi a Consiliului General niciun Plan Urbanistic Zonal.

Nicuşor Dan, acuzat că blochează dezvoltarea oraşului
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Eduard Vinatoru
de Georgiana Adam    |    12 Oct 2022   •   10:48

Situația este fără precedent, iar unele voci îl acuză pe primarul general că blochează dezvoltarea orașului și nu dorește să se construiască nimic. În ceea ce privește noul Plan Urbanistic General, cel mai probabil acesta nu va fi aprobat în acest mandat, aşadar şi de aici vor apărea noi probleme.

Piaţa imobiliară din Capitală se află într-un blocaj fără precedent, cu consecinţe majore de ordin economic, social şi de mediu. Asta atât din cauza faptului că Planurile Urbanistice Zonale au fost anulate, cât şi pentru că nu exista deocamdată un Plan Urbanistic General nou.

"Dacă sunt chemat astăzi să investesc 10, 100 de milioane de euro într-un teren, vreau să ştiu că după trei-patru ani, după ce o să reuşesc în mod legal să obţin avizele şi autorizaţiile pentru terenul respectiv, voi putea construi în parametrii de la achiziţie. Dacă nu reuşim să creem această predictibilitate, în realitate vom favoriza doar investiţiile mici, oportunistice, speculative", a declarat Andrei Diaconescu, co-fondatorul unei companii de construcţii imobiliare.

Din cauza blocajului, administraţiile locale din Bucureşti sunt private de venituri importante generate în mod direct de dezvoltările imobiliare, atât cele rezidenţiale, cât şi cele în clădirile de birouri şi din segmentul de retail.

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, spunea în vară că a fost încheiată analiza juridică legată de noul Plan Urbanistic General și că este într-o relaţie contractuală cu Universitatea de Arhitectură. Însă, până acum nu s-a întâmplat nimic concret.

"Planul Urbanistic General este o lucrare amplă şi, aşa cum v-am spus, am găsit-o blocată cu jumătate din cele aproximativ 20 de studii făcute, jumătate nefăcute. Iar cele zece făcute trebuie actualizate. Eu nu cred că e vorba de un blocaj", a declarat primarul Nicuşor Dan.

Pe de altă parte, constructorii spun că situaţia din Capitală le-a dat peste cap afacerile.

Chiar şi aşa, primarul General consideră că deciziile luate de el au fost unele corecte.

"De 17 ani, din 2005, de când s-a ştiut că România o să intre în Uniunea Europeană şi s-a ştiut că vor veni banii, s-a investit în toate segmentele, inclusiv în imobiliar, Bucureştiul se sufocă. În opinia mea, e vorba de siguranţă naţională", a mai explicat Nicuşor Dan.

Elaborarea Planului Urbanistic General durează un an şi jumătate, cel puţin, după care mai trebuie să intre şi în faza de avizare din partea a 30 de instituţii centrale.

×
Subiecte în articol: Nicușor Dan București
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close