Antena 3 CNN Actualitate "Nu suntem deschiși pentru extinderea Schengen!" | Ministrul austriac Gerhard Karner sfidează România de față cu omologul Cătălin Predoiu

"Nu suntem deschiși pentru extinderea Schengen!" | Ministrul austriac Gerhard Karner sfidează România de față cu omologul Cătălin Predoiu

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a declarat că se opune în continuare extinderii Spațiului de liberă circulație Schengen.

"Nu suntem deschiși pentru extinderea Schengen!" | Ministrul austriac Gerhard Karner sfidează România de față cu omologul Cătălin Predoiu
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Aug 2023   •   14:32

Declarația a fost făcută miercuri, într-o conferință de presă comună desfășurată la Viena împreună cu ministrul român de Interne, Cătălin Predoiu.

"Poziția noastră este că sistemul Schengen, ca întreg, nu funcționează, de aceea nu suntem deschiși pentru extinderea acestuia. Vedem că sunt controale la frontieră între Germania și Austria, între Austria și Ungaria, între Ungaria și Slovenia.

În Germania, s-a discutat despre control la frontiera cu Polonia. Este un semnal clar că sistemul, ca întreg, nu funcționează. De aceea, nu consider că o extindere e oportună la momentul actual", a spus ministrul austriac.

Citește și: Austria ne umileşte din nou! Guvernul lui Karl Nehammer invocă probleme de securitate şi spune că nu-i loc pentru România în Schengen 

Cătălin Predoiu: "Discuțiile au fost amicale, dar serioase"

"Discuțiile au fost amicale, dar foarte serioase. Obiectivul meu - și pe parcurs am văzut că și al d-lui ministru Karner - a fost să construim, azi, un început de colaborare, să întoarcem pagina în subiectul Schengen. Să construim acea încredere care să ne ducă pe cel mai drum scurt către obiective comune, ale Austriei și ale României, inclusiv Schengen.

Nu am venit aici pentru discuții în paradigma ministrului care vine și cere, iar celălalt refuză. Nu asta e gândirea mea și nu ăsta e modul de lucru corect. Dovadă e rezultatul din decembrie 2022.

Modul corect de lucru, cred eu, este de a identifica problemele fiecărei părți, pentru a identifica soluții. Am vrut să mă asigur dacă există reproșuri sau slăbiciuni în modul în care România protejează frontierele", a spus, la rândul său, Cătălin Predoiu.

Ministrul român de Interne a precizat că "a fost foarte fericit să constate că și Austria vede aceste progrese, iar România, pe toate programele pe care le are, performează".

Cătălin Predoiu: "Îi mulțumesc domnului ministru pentru franchețe"

"Îi mulțumesc domnului ministru pentru franchețea cu care a discutat. Austria nu cu România are o problemă, polițiștii români își fac treaba și la frontieră și în cooperarea polițienească. Suntem gata să continuăm această muncă împreună", a adăugat Cătălin Predoiu.

El a mai spus că România va continua să sprijine Austria și țările europene în reformarea sistemului de migrație și azil european, a cadrului legislativ privind protecția frontierelor.

"Este o primă întâlnire, vă asigur că (urmează) și altele. Este o muncă pe care o începem și sunt convins că vom continua până când vom ajunge la un rezultat, într-un termen rezonabil", a concluzionat ministrul român.

Austria s-a opus, la Consiliul JAI din decembrie 2022, aderării României la Spațiul Schengen iar ministrul Karner și-a reiterat opoziția și în cursul unei vizite la București, efectuată anul acesta, în mandatul ministrului Lucian Bode.

×
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close