O comisie MApN va verifica înaintarea în grad a rezerviştilor, între anii 2010 şi 2012

de A.M.P    |    22 Iun 2012   •   16:20
O comisie MApN va verifica înaintarea în grad a rezerviştilor, între anii 2010 şi 2012 Foto: antena 3.ro
O comisie care va verifica modul de înaintare în grad, în perioada 2010-2012, a cadrelor militare în rezervă, a fost instituită, vineri, la ordinul ministrului Apărării Cornel Dobriţoiu, informează MApN, precizând că, la finalul analizei, Comisia va propune ministrului măsurile în consecinţă, informează Mediafax.
   
"Cu privire la situaţia persoanelor publice care au primit grade de ofiţeri în rezervă în perioada 2010-2012, Biroul de presă al M.Ap.N. este împuternicit să facă următoarele precizări: Ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, a instituit, printr-un ordin emis în data de 22 iunie 2012, o comisie pentru verificarea modului de înaintare în grad, în perioada 2010-2012, a cadrelor militare în rezervă. La finalizarea analizei, această comisie urmează să propună ministrului măsurile în consecinţă", informează MApN.
   
Instituţia precizează că în documentele militare de evidenţă nu se înscriu date referitoare la apartenenţa sau activitatea politică a rezerviştilor.
   
De asemenea, anunţă că problematica înaintărilor în grad ale cadrelor militare în rezervă va fi abordată în cadrul unei conferinţe de presă, săptămâna viitoare, de către ministrul Corneliu Dobriţoiu.
   
Surse guvernamentale au declarat că vor fi supuse verificării 2700 de persoane.
   
De altfel, Dobriţoiu a anunţat încă de joi, la Galaţi, că Ministerul Apărării Naţionale va organiza o comisie care va analiza modul în care fosta conducere a instituţiei a acordat gradele militare, cele acordate pe nedrept urmând să fie retrase.
   
"Fenomenul este unul foarte amplu. Noi vom organiza o comisie de analiză a fiecărui caz în parte, în aşa fel încât la sfârşitul acestui proces de scurtă durată să adoptăm măsurile administrative şi legale necesare în scopul retragerii gradelor oferite în mod oneros şi redării demnităţii şi respectului pentru gradul militar", a declarat ministrul Apărării.
   
Potrivit lui Dobriţoiu, chiar dacă aceste grade au fost acordate unor cadre în rezervă, ele nu sunt mai puţin importante, iar avansarea de la soldat sau absolvent la gradul de colonel este una jignitoare pentru armată.
       
Antena 3 a prezentat recent o listă cu numele a 66 de persoane publice - politicieni şi jurnalişti - care ar fi fost înaintate în grad în mod excepţional de fostul ministru al Apărării Gabriel Oprea. Printre numele din listă se află cele ale lui Sorin Blejnar, Gheorghe Falcă, Robert Turcescu, Cezar Preda, Mihai Răzvan Ungureanu, Alexandru Lăzescu, Gheorghe Ştefan, Liviu Negoiţă, Mihai Răzvan Ungureanu, Ioan Botiş.
   

x close