Antena 3 CNN Actualitate Ouă "stresate" din Polonia, distribuite în România cu cifra 1. Poliţia controlează depozite de alimente

Ouă "stresate" din Polonia, distribuite în România cu cifra 1. Poliţia controlează depozite de alimente

Ouă "stresate" din Polonia, distribuite în România cu cifra 1. Poliţia controlează depozite de alimente
Sursa foto: Foto: www.flickr.com
de M.Z.    |    12 Ian 2012   •   08:31

Poliţia Capitalei şi inspectorii Direcţii Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) fac controale, joi dimineaţă, la câteva depozite de alimente din Capitală şi judeţul Dâmboviţa.

Există informaţii că o firmă aduce ilegal ouă marcate cu cifra 3 din Polonia, pe care aplică o ştampilă cu cifra 1 sau 2.

Ouăle aduse ilegal în ţară erau distribuite şi supermaketuri şi hipermarketuri.

Controalele au loc în spaţiile 25, 27 şi 31 din Piaţa 16 Februarie, precum şi la un depozit din comuna Mănăstirea nr. 235, din judeţul Dâmboviţa, potrivit Poliţiei Capitalei.

Primele cercetări au arătat că o firmă aducea ouă de categoria 3 din Polonia, după care le remarca în fals cu ştampile contrafăcute cu categoria 0, 1 sau 2. Ulterior societatea vindea ouăle către reţele de hipermarketuri, după ce le trecea prin mai multe firme.

Oamenii au obţinut ştampilele de la societăţi care au deja renume pe piaţa românească şi prezintă încredere în faţa consumatorilor.

Cei care deţin această firmă care plasa ouăle respective pe piaţă sunt pasibili de amenzi foarte mari, riscă să le fie închisă firma pe care o conduc şi, mai mult decât atât, pot ajunge după gratii, pentru că au pus sănătatea oamenilor în pericol, dar şi pentru că se fac vinovaţi de fals şi uz de fals.

La acţiune participă şi poliţişti de la Serviciul de Investigare a Fraudelor.

De la 1 ianuarie, ouăle "stresate" merg în industria alimentară


Conform reglementărilor UE, s-a luat decizia ca de la 1 ianuarie 2012, ouăle de la găinile stresate să nu se mai comercializeze, atât în România, cât şi în celelalte state membre ale Uniunii Europene. S-a spus că ouăle marcate cu cifra trei vor fi trimise către industrializare.

Ulterior, la începutul acestui an, oul marcat 3 Ro, făcut de cele mai stresate găini, nu a dispărut de pe rafturi. În schimb, găinile care răspund de producerea lui o duc tot mai bine. De gura Uniunii Europene, producătorii români le-au mărit spaţiul în cuştile de mărimea unei coli A4 şi le-au creat şi câteva condiţii pentru un trai mai relaxat. Însă la raft, pe etichetă, au mai apărut câţiva bani în plus.

În România sunt cinci milioane de găini ouătoare, dintre care 25.000 îşi vor continua viaţa stresantă până în iunie, pentru că unii crescători nu au reuşit să le ofere confortul legal. Până atunci, ouăle stresate vor ajunge în industria alimentară.

200 de milioane de euro au investit producătorii de ouă ca să îşi mai poată vinde marfa de la 1 ianuarie în magazine.

Cum "decodificăm" mai uşor ouăle

Conform reglementărilor Uniunii Europene, în funcţie de modalitatea de creştere a păsărilor, toate produsele avicole au menţionate pe ele, o cifră de la zero la trei, care ne oferă informaţii cu privire la calitatea produsului. Astfel, prima cifră a codului (0, 1, 2 sau 3) precizează calitatea oului, iar numărul următoreprezintă codul de producător.

Concret, ouăle marcate cu cifra 3 sunt provin de la găini crescute în sistem industrial gen baterie. Cele mai sănătoase sunt ouăle cu cifra 0, adică cele ecologice, bio sau organice. Aceste ouă sunt de la găini crescute în aer liber, care nu sunt hrănite cu furaje chimice, cu antibiotice sau hormoni.

Păsările care produc ouăle cu cifra 1 sunt şi ele crescute liber, dar nu primesc numai hrană ecologică. Găinile din următoarea categorie, care fac ouă cu cifra 2, cresc în hale şi sunt hrănite cu furaje.

 




×
Subiecte în articol: oua Polonia România supermarketuri controale
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close