Antena 3 CNN Actualitate Ludovic Orban și Anca Dragu, anunț despre pașaportul COVID în România

Ludovic Orban și Anca Dragu, anunț despre pașaportul COVID în România

Se vorbeşte tot mai mult în Europa despre introducerea unui aşa-zis paşaport COVID, care să condiţioneze călătoriile, ba chiar intrarea în baruri sau magazine. La noi în ţară, al doilea om în stat evită să spună dacă un asemenea document este necesar sau previzibil.

Ludovic Orban și Anca Dragu, anunț despre pașaportul COVID în România
Sursa foto: hepta
de Laura Dinu    |    16 Feb 2021   •   13:44

Reporter: Voiam să vă intreb dacă excludeți introducerea obligatorie a unui pașaport COVID pentru a facilita accesul în străinătate, restaurante, baruri, etc.?

Ludovic Orban. Îmi puneți o întrebare la care nu pot să vă dau un răspuns. Există o țară de care știu că a introdus un astfel de instrument pentru cei care sunt vaccinați. Asupra acestui subiect trebuie să se pronunțe specialiștii care cunosc cel mai bine toate datele, toate elementele cu privire la această situație. Eu nu mă hazardez să vă dau un răspuns. Mă întrebați o chestiune la care sincer, chiar nu...

Pe de altă parte, preşedintele Senatului exclude în acest moment introducerea paşaportului COVID şi spune că totul ţine mai degrabă de responsabilitatea fiecăruia dintre noi.

Reporter: În acest moment, în calitate de președinte al Senatului, dumneavoastră excludeți introducerea obligativității a unui pașaport COVID pentru a facilita accesul în străinătate, restaurante, baruri, etc.?

Anca Dragu: Da, cred că da. Deși, eu personal, m-am vaccinat. Asta vreau să spun, că este vorba și despre responsabilitatea fiecăruia dintre noi. Iar aceste elemente trebuie analizate, dezbătute. Și noi trebuie să fim responsabili. Să ne vaccinăm, să purtăm mască, astfel încât să fim siguri că scăpăm de acest virus, de această pandemie. Deci problema, focus-ul, nu este pe o măsură sau alta, focus-ul este pe ce facem să scăpăm de pandemie. 

Pașaportul COVID, la un pas de a deveni realitate. Inclusiv pentru a intra într-un banal supermarket

Paşaportul de vaccinare ar putea deveni, în scurt timp, un document real şi, mai mult, un act necesar nu doar pentru cei care călătoresc. Guvernul de la Londra ia în calcul ca paşaportul care atestă imunizarea anti-COVID să fie cerut şi la intrarea în pub- uri şi supermarketuri. O propunere controversată, care provoacă disensiuni în Uniunea Europeană. Dacă ţări precum Spania, Italia, iau tot mai mult în considerare utilizarea dovezii de vaccinare, Belgia, Franţa, Germania se opun deocamdată.

Ministrul britanic al Afacerilor Externe, Dominic Raab, a fost cel care a lansat ideea, aflată în curs de examinare.

”Jurnalist: Practic, nu va fi nevoie de el? Nu credeți că un pașaport de vaccinare sau o bucată de hârtie pe care trebuie să o arătăm pentru a merge la supermarket, sau ceva de genul ăsta?

Dominic Raab: Este ceva ce nu a fost exclus și este încă în dezbatere, dar desigur că trebuie să fie ceva care să fie realizabil. Cred că atunci când am privit mai atent la aceasta, fie că este la nivel internațional sau pe cel local, trebuie să știm că documentul care este prezentat este ceva pe care te poți baza, că este o reflectare precisă a statutului unui individ. Deci nu sunt sigur că avem o dovadă destul de puternică sau un răspuns complet în modul în care uneori este prezentat, dar desigur că vom analiza toate opțiunile”. 

×
Subiecte în articol: Paşaport COVID-19
Parteneri
Horoscop 11 iunie 2023. Zodia care este de neatins astăzi
x close