Antena 3 CNN Actualitate Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Cană plină cu apă sau de apă? Cum este corect

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Cană plină cu apă sau de apă? Cum este corect

Ana Iorga a explicat în rubrica „Pe Cuvânt” niște greșeli foarte des întâlnite în limbajul de zi cu zi și cum le putem corecta. Întrebările au fost puse de o elevă de clasa a VII-a, dar cu toții trebuie să fim atenți ele.

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Cană plină cu apă sau de apă? Cum este corect
30 Iun 2020   •   16:10

Prima întrebare este legată  o dispută veche, care apare foarte des în limba română : în ce situații se folosesc „plină cu” și „plină de”.

cană plină cu / de apă
pahar cu / de apă 

Mulți nu sunt de acord cu prepoziția „de”, care exprimă mai degrabă materialul sau proveniența, la fel ca „din”. Adevărul este că poți folosi ambele prepoziții, mai ales în acest exemplu. Sunt fine diferenție dar nu este greșit să folosești și „de”. 

A doua întrebare este cum punem corect seria pentru persoana a treia plural.  

El este al patrulea 
Ea este a patra 
Ei sunt... 

Nu avem cum să completăm pentru că dacă ordonezi numeric un element, nu prea se poate ca al patrulea să fie reprezentat de mai mulți. Poți pune în funcție de context, „ei s-au plasat pe locul patru”. 

A treia întrebare este cum și când folosim dintodeuna, totdeauna și întodeuna. Ultimele două sunt oarecum sinonime, însemnă „mereu” și „totimpul”. Este diferit un pic „dintodeuna”, pentru că introduce un reper inițial al duratei, de la început. 

Ultima întrebare este legată de forma corectă de imperativ singular a verbului „a începe”: începi sau începe odată. Corect este începe odată. 

Greșeli des întâlnite în limbajul de zi cu zi


×
Subiecte în articol: Pe cuvant greseli
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close