Antena 3 CNN Actualitate Președintele CJ Galați: ”Nu cred că un medic veterinar sau un jurist are competența să verifice Spitalul Județean”

Președintele CJ Galați: ”Nu cred că un medic veterinar sau un jurist are competența să verifice Spitalul Județean”

Spitalul Județean Galați, focar de Covid, unde peste 300 de angajați luptă în prima linie de peste 5 luni, au devenit ținta unor atacuri PNL, după ce un veterinar și un jurist au fost trimiși în control să verifice ancheta epidemiologică.

Președintele CJ Galați: ”Nu cred că un medic veterinar sau un jurist are competența să verifice Spitalul Județean”
Sursa foto: Hepta
de Cristina Tudorache    |    23 Iul 2020   •   20:52

Conflict la Spitalul Clinic de Urgență din Galați, unde conducerea unității susține că este sufocată de controale, dar că verificările ar fi fost făcute de persoane care au alte specializări.

Președintele CJ Galați: Nu cred că un medic veterinar sau un jurist are competența să verifice Spitalul Județean 

”Au fost două echipe de control trimise de Ministerul Sănătății, una de epidemiologi, ia cealaltă echipă de la Corpul de Control. O echipă formată dintr-un medic veterinar, un jurist și un medic radiolog, care a verificat funcționarea spitalului. Acum, să mă ierte Dumnezeu, dar nu cred că un medic veterinar sau un jurist are competența să verifice Spitalul Județean din punct de vedere a ceea ce înseamnă activitatea epidemiologică. Au fost câteva bibliorafturi cu anchete epidemiologice și, din păcate, cei care au venit și au controlat au fost destul de superficiali.”, a declarat președintele Consiliului Județean într-o conferință de presă. 

Amendă pentru lipsa anchetelor epidemiologice la spitalul din Galați

În urma controlelor, Spitalul Județean Galați a primit o amendă de 10.000 de lei pentru lipsa anchetelor epidemiologice.

”Doamna medic veterinar stătea într-un cabinet de la Direcția de Sănătate Publică, ne-a chemat la raport, fumând țigară de la țigară, fără niciun fel de protecție, și ne atrăgea nouă atenția că medicii de la corturi beau apă și că nu poartă corespunzător echipamentul. Deja am contestat în instanță inexistența anchetelor epidemiologice și acel circuit închis în ambulatoriu, circuit care nu era închis, dar trebuie să se apese pe o clanță ca să se deschidă ușa”, a declarat Alina Dobrea, managerul spitalului Județean.

În cadrul conferinței de presă, Costel Fotea, a explicat că Spitalul Județean din Galați dispune de două aparate PCR pentru diagnosticarea COVID-19, unul achiziționat de la începutul pandemiei de către Consiliul Județean, cu investiție directă.

Apel la ministrul Sănătății pentru suplimentarea echipamentelor medicale

”Singura problemă pe care o avem noi și o au toate spitalele e lipsa de reactivi și de kituri. Și aici avem rugămintea la Ministerul Sănătății și la domnul ministru Nelu Tătaru, ca atunci când vine la Galați să vină cu soluții concrete, nu doar cu sfaturi ,” a mai adăugat președintele CJ Galați.

În plus, ajutorul venit târziu de la Ministerul Sănătății, o unitate mobilă ATI adusă la spitalul din Galaţi nu poate funcţiona, pentru că nu are personal suficient specializat pe terapie intensivă pentru a putea asigura activitatea curentă din spital a declarat managerul spitalului, Alina Valentina Dobrea.

“Avem nevoie de acea unitate mobilă de ATI, dar ne trebuie cadre medicale. Deja, personalul nostru din cadrul ATI-ului deserveşte blocul operator, terapia intensivă COVID, terapia intensivă non-COVID. Deja, sunt trei puncte cu acelaşi personal, al patrulea punct, unitatea mobilă de ATI, este deja prea mult pentru personalul nostru medical”, a adăugat Dobrea.

În lipsa unui sprijin care să acopere nevoile spitalului, Consiliul Județean, condus de Costel Fotea continuă eforturile de a face față situației și achiziționează ventilatoare portabile și, astfel, dublează capacitatea de la Terapie Intensivă Covid.

„Spitalul Județean este cel mai mare din regiune, cu peste 1350 de paturi, are peste 2000 de angajați, adică este un spital mare. Noi cei care locuim în Galați, noi cei care avem putere de decizie, trebuie să protejăm spitalul și trebuie să protejăm acești oameni, ca ei, la rândul lor, să-și poată facă treaba,” a mai declarat Costel Fotea.

La terapie intensivă sunt 148 de angajați și 188 de angajați la unitatea de primiri urgențe, personal medical care luptă de 5 luni de zile să față față situației. Conform rapoartelor, doar 4% dintre cadre medicale sunt infectate cu noul virus, dintre care sunt doar 4 internați și restul sunt asimptomatici.
 

×
Parteneri
Record de viteză pe un drum naţional din România
x close