Antena 3 CNN Actualitate "Există o serie de indicii" | Prima reacţie a unui director din Ministerul Sănătăţii la cazul farmacistului care distribuia pastile de mare risc tinerilor

"Există o serie de indicii" | Prima reacţie a unui director din Ministerul Sănătăţii la cazul farmacistului care distribuia pastile de mare risc tinerilor

Monica Negovan, directorul Direcției pentru Politica Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din Ministerul Sănătății a avut o primă reacţie în cazul managerului din industria farmaceutică reţinut pentru furnizarea de medicamente extrem de periculoase tinerilor consumatori de droguri.

de Claudia Popovici    |    23 Sep 2023   •   18:03

Reamintim că, farmacistul care trafica mii de comprimate de Fentanil şi Oxicodonă a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, a decis vineri Tribunalul Bucureşti.

De altfel, farmacistul a fost prins de procurori având asupra sa o cutie cu 790 comprimate de Fentanil. Potrivit cercetărilor, acesta plasa dealerilor medicamentele extrem de puternice, medicamente care în mod normal ar fi trebuit să fie distruse.

"Există indicii că nu a fost respectată legea"

Întrebată cum a fost posibil să deturneze acest farmacist cantități uriașe de pastile cu fentanil și oxicodonă, când ele erau destinate distrugerii, Monica Negovan, directorul Direcției pentru Politica Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din Ministerul Sănătății a spus: 

"Conform comunicatului de presă al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, ancheta este în desfășurare, fiind reținut un inculpat cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de substanțe stupefiante. La solicitarea organelor de anchetă, Ministerul Sănătății și Agenția Națională a Medicamentului participă la etape din acest proces, acordând suport de specialitate.

Citeşte şi: Farmacistul traficant de droguri lucra la un cunoscut lanţ farmaceutic din Bucureşti

Acum, modalitatea în care s-au întâmplat respectivele fapte deturnarea unor cantități de medicamente, cum sunt fentanilul și oxicodona strict reglementate de altfel prin legea 339 privind regimul acestor medicamente pe teritoriul României, urmează să fie elucidate și comunicate pe măsură ce vor fi finalizate toate investigațiile de către instituțiile abilitate cu atribuții în ancheta în cauză.

La acest moment, datele duc către ideea că au existat nereguli în procesul de distrugere al medicamentelor stupefiante expirate sau returnate de la pacienți, existând indiciu că nu a fost respectată legea.

Cum are loc procedura de distrugere a medicamentele de mare risc

Ministerul Sănătății are un reprezentant prin Direcția de Sănătate Publică teritorială, județeană sau a municipiului București, care este parte din comisia de distrugere. Distrugerea medicamentelor se realizează în situațiile în care acestea nu mai corespund cale calitativ.

Acest proces de gestionare a medicamentelor neconforme sunt reglementate la nivelul fiecărei unități farmaceutice, prin procedurile operaționale, conform regulilor de bună practică farmaceutică, monitorizate de Colegiul Farmaciștilor, Ministerul Sănătății și Agenția Națională a Medicamentului.

Citeşte şi: Farmacistul traficant de droguri de mare risc aproviziona și dealerii de la festivaluri

Deci prima etapă prevăzută de lege este solicitarea operatorului economic, respectiv farmacie sau depozit de medicamente autorizat pentru activitate cu medicamente stupefiante, de aprobare a distrugerii. Este practic un prim proces în care este autorizare, se autorizează demarare a procedurii. Aprobarea este eliberată de Ministerul Sănătății. Această etapă, cum am spus, este aprobarea demarării procedurii de distrugere, iar unul din documentele care stă la baza acestei aprobări este contractul cu o societate care deține autorizație de funcționare cu acest obiect de activitate și anume de a incinera aceste medicamente.

Ministerul Sănătății aprobă demararea procedurii? Societățile autorizate pentru distrugerea efectivă a acestor medicamente pot transporta și depozita numai cantitățile specificate în aprobarea de distrugere de către Ministerul Sănătății.

Distrugerea respectivă se consemnează într-un proces-verbal încheiat în mai multe exemplare, unul pentru fiecare membru.

Se face o anchetă de către organele abilitate în acest sens, iar Ministerul Sănătății, prin reprezentanții de specialitate, este parte în aceste anchete", a spus Monica Negovan, directorul Direcției pentru Politica Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din Ministerul Sănătății

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close