Antena 3 CNN Actualitate Avem prima formă a Ordonanței pentru energie! Ce se întâmplă cu facturile de la iarnă

Avem prima formă a Ordonanței pentru energie! Ce se întâmplă cu facturile de la iarnă

Antena 3 obținut în exclusivitate o primă variantă a Ordonanței pentru energie la care lucrează acum Guvernul. În textul ei se vorbește clar despre o supraimpozitare pe tot lanțul, de la producător până la furnizor, dar nu este precizat și procentul. În ceea ce privește tarifele pentru compensarea promisă pentru consumatorul casnic și pentru IMM-uri, acestea rămân neschimbate pentru moment.

Avem prima formă a Ordonanței pentru energie! Ce se întâmplă cu facturile de la iarnă
Sursa foto: agerpres foto
de Laura Dinu    |    26 Aug 2022   •   08:10

Potrivit primei variante a Ordonanței de Urgență la care Guvernul lucrează pentru a fi gata până la 1 septembrie, se vorbește despre supraimpozitare a producătorilor, furnizorilor și traderilor de energie, însă nu se spune și cu cât anume. Asta, în contextul în care România a ajuns să aibă prețuri mai mari la energia electrică decât germanii, italienii, letonii sau danezii. 

În ceea ce privește consumatorul casnic și IMM-urile, potrivit draftului la care guvernul încă lucrează, tarifele se păstrează. 

Astfel, românii care vor avea un consum lunar de până în 100 kW, vor plăti 0,68 bani cu tot cu TVA. În cazul în care aceștia consumă între 100 și 300 kW, tariful va fi de 0,80 de bani cu tot cu TVA, iar pentru cei care au un consum mai mare de 300 de kW, prețul va rămâne cel de pe piață. 

În ceea ce privește gazele naturale, consumatorii casnici au în acest moment un preț plafonat la 0,31lei/kWh, doar în cazul în care consumul este de până în 1200 de metri cubi anual. Iar pentru IMM-uri, prețul este de 0,37 lei/kWh.  

De cealaltă parte, premierul Nicolae Ciucă este încrezător că odată cu începerea extracției, România nu va avea probleme. 

”Vom avea o capacitate de extracție mult mai mare, odată ce se demarează proiectul offshore. Am început vara aceasta exploatarea în perimetrul Black Sea Oil&Gas și toate acestea trebuie să se alinieze într-un fel astfel încât capacitatea noastră de extracție cu capacitatea de transport să permită o distribuție echilibrată la nivelul întregii țări. 

Între timp, la Bursa din Olanda, prețul gazelor atins un nou record: 301 euro costă acum în megawatt oră și abia începe tăvălugul scumpirilor, spun specialiștii, care estimează o creștere de 20 de procente până la iarnă. 

×
Subiecte în articol: energie facturi gaze naturale
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close