Antena 3 CNN Actualitate Primăria Capitalei anunță că vrea să aloce un milion de euro pentru aparatură medicală și costume de protecție

Primăria Capitalei anunță că vrea să aloce un milion de euro pentru aparatură medicală și costume de protecție

Primăria Capitalei a anunțat că vrea să aloce un milion de euro pentru achiziția de aparatură medicală, costume de protecție și alte materiale sanitare destinate spitalelor, serviciului de Ambulanță, DSP și IGSU, în contextul răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus.

Primăria Capitalei anunță că vrea să aloce un milion de euro pentru aparatură medicală și costume de protecție
10 Mar 2020   •   18:24

„Cazurile confirmate de coronavirus în Capitală m-au determinat să iau măsuri speciale în ceea ce privește activitatea primăriei și să propun de asemenea un set de măsuri care ar trebui să fie luate cât mai rapid, la nivel național, pentru prevenirea răspândirii acestui virus de tip nou. Dat fiind faptul bolnavii de COVID-19 au intrat în contact cu zeci de persoane care, la rândul lor, au avut interacțiune cu alte zeci de persoane trebuie să acționăm împreună acum, până nu este prea târziu. Cu toții suntem parte a acestei acțiuni și doar împreună vom reuși să stopăm sau să diminuăm epidemia: Guvern, ministere, primarii, consilii locale, mediul privat, cetățeni. Trebuie să colaborăm cu toții fie că suntem autorități centrale, autorități locale, mediu privat sau cetățeni. Este momentul să dovedim solidaritate, responsabilitate și acțiune. Nu este momentul nici să pasăm vină unul către celălalt și nici să așteptăm să facă alții ceea ce putem și noi să facem”, a transmis Gabriela Firea.

Măsuri propuse de Gabriela Firea Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență:

1. Anunțarea suspendării cursurilor în școli, precum și închiderea creselor și a grădinițelor până după vacanță de Paște (adică 21 aprilie) fiind cunoscut, încă de pe acum, că nu vor fi deschise școlile, cadrele didactice și conducerile unităților de învățământ se vor mobiliza pentru predarea online sau video, în funcție de posibilitățile tehnice. Fac apel la toți cei care sunt responsabili, că împreună, Ministerul Educației, inspectoratele școlare, primăriile, consiliile locale, conducerile unităților de învățământ, să asigurăm suportul pentru toate unitățile de învățământ, astfel încât profesorii să poată să predea elevilor în această perioada, pe suport online sau video. Este important să nu oprim educația, ci să oprim răspândirea coronavirusului.

2. Pentru părinții sau/și rudele care vor stă acasă cu copiii, să se ia măsuri guvernamentale pentru sprijinirea angajatorilor la care aceștia lucrează, astfel încât să permită acestor salariați să lucreze, în mod legal, de acasă. Salut inițiativa colegilor mei din Parlament pentru modificarea Codului Muncii.

3. În legătură cu organizarea evenimentelor, s-a anunțat în weekend anularea celor care presupun participarea a mai mult de 1.000 de persoane. S-a înțeles astfel că se pot organiza evenimente cu 800-900 de persoane. NU este bine. Nu este o măsură bună nici pentru actori, nici pentru personalul organizatorilor și cu atât mai mult nu este sigur pentru spectatori. PMB a suspendat toate spectacolele teatrelor și instituțiilor de spectacol administrate de Primăria Capitalei. De exemplu, în momentul în care s-a anunțat că vor fi interzise toate evenimentele la care participa peste 1000 de persoane, foarte mulți organizatori s-au grăbit să se adreseze DSP, inclusiv DSP București, să solicite aprobarea de evenimente cu 800-900 de persoane. Va spun cu toată responsabilitatea că pericolul este același. Într-o sala de teatru de 1000 de locuri, dacă vinzi 700-800 de bilete, pericolul este același. Trebuie să înțelegem că anumite pierderi financiare înregistrate acum pot fi recuperate, dar o boală netratată la timp sau un virus nestăpânit la timp sunt mult mai periculoase. Consider că o astfel de decizie trebuie să dea și Ministerul Culturii pentru instituțiile din subordinea sa. Nici vânzarea unui număr mai mic de bilete nu cred că este o măsură suficientă. Rog că și Ministerul Culturii să procedeze la fel, iar managerii instituțiilor din subordine, de exemplu Teatrul Național și Opera Națională să participe la efortul comun de prevenire a raspandiri coronavirusului. Este mult mai important să prevenim și mult mai util decât să tratăm apoi un număr mare de bolnavi.

4. Limitarea accesului vizitatorilor în instituțiile publice. Mâine (miercuri - n.red.) vom organiza o ședința de CGMB de îndată pentru că avem nevoie de bani pentru solicitările spitalelor din subordine, dar și din partea IGSU, Ambulanță București- Ilfov, DSP București atât aparate, kituri, combinezoane de protecție, măști, mănuși, tratamente. Venim în sprijinul instituțiilor noastre, dar și în sprijinul insituțiilor care sunt în subordinea Guvernului pentru că în acest moment nu trebuie să mai fie o diferența între instituții, trebuie să punem umărul în depășirea acestei situații care în acest moment nu este gravă, dar poate deveni dacă nu suntem conștienți de pericolele care ne pândesc. Aproximativ cinci milioane lei din fondul Primăriei Capitalei vor fi aprobate mâine, sper în CGMB, la rectificare, pentru a putea achiziționa tot ce este necesar în această perioada, atât pentru instituțiile din subordinea PMB, cât și pentru cele din subordinea Ministerului Sănătății care ne-au solicitat ajutorul”, susține edilul Capialei.

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: Gabriela Firea primaria capitalei
Parteneri
Meteorologii au anunțat când scăpăm de ploi
x close