După decizia CCR privind neconstituționalitatea legii care a eliminat pensiile speciale ale parlamentarilor, executivul trebuie să găsească acum bani să plătească pensiile restante încă de la începutul anului trecut, din momentul în care a fost promulgată legea care elimina pensiile speciale ale parlamentarilor.
Este vorba despre sute de parlamentari care vor trebui să primească pensii cumulate pentru mai bine de un an. Asta în condițiile în care nu a prevăzut o suma în buget pentru această cheltuiala, iar acum va trebui să ia banii din altă parte. Doar că până nu au găsit capitolul bugetar de unde ar putea acoperi aceste sume.
Pentru un mandat de patru ani, un fost parlamentar primea până la începutul acestului an, o pensie specială de minimum 2.000 de lei pe lună, dacă îndeplinește condiția de vârstă pentru pensionare. Cea mai mare pensie specială o primesc parlamentarii care au trei mandate, pensie care poate ajunge la mai mult de 6000 de lei.
Și nu este singură problema pe care o are guvernul. Va trebui să găsească sursă de finanțare pentru a plăti de acum înainte toate indemnizațiile speciale pentru parlamentarii ieșiți la pensie, până în momentul în care va găsi o soluție.
Iar surse din coaliția de guvernare susțîn că din discuțiile de până acum nu a reieșit o soluție cu care să fie de acord toate partidele. Adică, o supraimpozitatare a pensiilor speciale sau o nouă lege care să le elimine. Și în plus, au crescut și pensiile speciale după majorare dată săptămâna trecută pentru indemnizațiile parlamentarilor, indemnizații în baza cărora se calculează și pensiile de serviciu.
Pe baza noilor calcule, pensia specială pentru un mandat va fi în jur de 4800 de lei, cea pentru două mandate va ajunge la 8800 de lei, iar pentru trei mandate va trece de 10.000 de lei.
Mai mult, după decizia CCR și aleșii locali au reînceput presiunile în partide pentru a le fi acordate și lor pensiile speciale, în condițiile în care a rămas singură categorie de aleși care nu primește pensii speciale. Iar demersul lor este susținut deschis de UDMR.
Pensii speciale parlamentari
Un mandat - 4800 de lei
Doua mandate - 8800 de lei
Trei mandate - peste 10.000 de lei