Antena 3 CNN Actualitate Prof. Adrian Streinu-Cercel: "Durerile în gât şi faringitele, semnele unei posibile infectări cu Omicron"

Prof. Adrian Streinu-Cercel: "Durerile în gât şi faringitele, semnele unei posibile infectări cu Omicron"

Durerile în gât şi faringitele sunt primele semne că am putea fi infectați cu noua tulpină Omicron, anunță profesorul Adrian Streinu-Cercel. Vaccinul, testarea şi masca de protecţie sunt soluțiile care ne pot proteja de boală chiar şi în cazul variantei africane.

Prof. Adrian Streinu-Cercel: "Durerile în gât şi faringitele, semnele unei posibile infectări cu Omicron"
Sursa foto: Facebook/Adrian Streinu-Cercel
de Claudia Popovici    |    06 Dec 2021   •   16:59

Profesorul Adrian Streinu-Cercel a comentat apariţia variantei Omicron în România şi trage un semnal de alarmă asupra modului în care oamenii respectă măsurile de protecţie. Acesta a vorbit despre soluțiile pe care le avem acum la îndemână pentru a ne proteja şi care, potrivit ultimelor date, au eficacitate şi în cazul tulpinii din Africa de Sud.

„La nivelul studenților care s-au infectat cu această tulpină Omicron s-au plâns de dureri în gât, ca şi cum ar face o angină sau o faringită, acesta fiind principalul motiv pentru care s-au dus la doctor. Majoritatea formelor care sunt date de aceste infecții cu SARS-CoV-2 sunt forme asimptomatice sau ușor simptomatice. Sin un procent de 5% poate ajunge să fie un procent de boală severă respectiv critică care să ajungă la terapie intensivă", spune prof. Adrian Streinu-Cercel la Antena 3. 

Adrian Streinu Cercel despre noua tulpină Omicron şi când să ne aşteptăm la valul 5

Profesorul Adrian Streinu-Cercel a subliniat că un nou val al pandemiei este foarte posibil în ţara noastră mai ales că "românii nu prea mai poartă mască şi se comportă ca şi cum şi-ar dori să se infecteze cu SARS-CoV-2".

Întrebat cum a ajuns la această concluzie profesorul Adrian Streinu-Cercel a precizat: 

„Atâta timp cât nu se poarta masca aşa cum trebuie să acopere şi nasul şi gura este evident că este o expunere care, în actualul context epidemiologic, poate să ducă la infectarea persoanei respective şi, din păcate, să ajungă şi la spital.

Vedeţi că vine o noua suşă, această nouă tulpină Omicron, care are foarte multe mutații din care 15 sunt la nivelul domeniului de cuplare a receptorului, ceea ce schimbă complet datele problemei din punct de vedere a ratei de transmitere. Ca să dau un exemplu pe date de la CDC din Africa de Sud din 249 de tulpini care au fost secvențiale, 172 au aparținut Omicron. Deci este clar că această noua variantă tinde să fie dominantă peste tot. Ce ne rămâne de făcut? Păi după doi ani de pandemie știm ce avem de făcut.

Adrian Streinu Cercel despre cum ne putem proteja 

Primul lucru este să ne vaccinăm. Şi există întrebarea dacă vaccinul acoperă şi această variantă. Tot CDC a venit şi a spus că în momentul de faţă datele preliminare arată că vaccinul ne protejează de cazurile severe şi de decese. Proporția în care o va face rămâne să fie stabilită în continuare. O altă veste bună este că testele pe care le avem în momentul de faţă în utilizare acoperă şi această variantă a virusului ceea ce este foarte bine că încep școlile.

Ce mai avem de făcut? Să purtăm masca şi în interior şi în exterior. Nu cred că trebuie să mai mergem cu măsuri din acelea că dacă sunt 5 oameni în cameră stam fără mască dacă sunt 6 stam cu mască", a spus profesorul Adrian Streinu-Cercel care a subliniat că şi persoana vaccinată şi cea nevaccinată are același risc de a se infecta, deosebirea este că o persoană vaccinată nu o să facă o formă severă de boală.

De asemenea, profesorul recomandă să începem să ne facem propria anchetă epidemiologică, să nu mai așteptam, să fim atenți pe unde ne ducem şi cu cine ne întâlnim şi să ne evaluăm propriul risc de contaminare. Şi în ultimul rând igiena mâinilor.

„Trebuie să ne spălăm cu apă şi săpun pentru că ne decontaminează particulele infectante de pe mâini. 94% din toate particulele care conţin acizi nucleici din oceane sunt reprezentate de particule virale. Ca să știm despre ce vorbim. Şi asta a fost cu multe milioane de ani înaintea nostă pe Terra. Deci știu foarte bine ce au de făcut pe acest pământ", a mai explicat profesorul Adrian Streinu-Cercel duminică seara la emisiunea Descoperiți de la Antena 3. 

×
Subiecte în articol: durerile în gât faringitele
Parteneri
Cât costă drobul de miel gătit de chef Cătălin Scărlătescu. Plus reţeta!
x close