Antena 3 CNN Actualitate Proiectul de modificare a Codului Muncii, în dezbatere publică pe site-ul ministerului de resort

Proiectul de modificare a Codului Muncii, în dezbatere publică pe site-ul ministerului de resort

Proiectul de modificare a Codului Muncii, în dezbatere publică pe site-ul ministerului de resort
Sursa foto: Foto: INTACT Images
11 Dec 2010   •   10:20

La an nou, un nou cod al muncii nou. Reprezentanţii Minsterului Muncii au lansat proiectul de modificare a Codului în dezbatere publică. Sindicatele şi o mare parte a confederaţiilor patronale spun că legea nu trebuie modificată în acest moment, întrucât nu este o prioritate. În plus, noile prevederi nu sunt în favoarea angajatului.

Proiectul aduce noutăţi. De exemplu, perioade de probă mai mari. Până acum acestea erau de cel mult 30 de zile pentru funcţiile de execuţie şi  90 de zile pentru cele de conducere.

Şi nici dacă îşi dă demisia angajatul nu va scăpa atat de uşor. Dacă acum preavizul este de maximum 15 zile pentru functii de executie si 30 pt cele de conducere, in noua legislaţie angajatul trebuie să stea în preaviz 20 de zile, respectiv 40. Lucrătoare, nu calendaristice!.

Noul cod dă posibilitatea patronilor să ţină mai mult timp angajaţii cu contracte pe perioadă determinată. Termenul a fost prelungit de la 2 la 3 ani şi poate fi reînnoit de mai multe ori. Şi concedierile vor fi făcute mult mai simplu, de fapt o parte dintre patroni se plîng ca in acest moment legislatia este atat de rigida incat nici angajatii lenesi nu pot fi dati afara.

Proiectul de act normativ va fi în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Muncii, pâna în 20 decembrie.

×
Subiecte în articol: codul muncii Ministerul Muncii proiect
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close