Antena 3 CNN Actualitate Protestatarii împotriva legii certificatului verde au spart cordonul de jandarmi şi au forţat intrarea în Parlament

Protestatarii împotriva legii certificatului verde au spart cordonul de jandarmi şi au forţat intrarea în Parlament

Zeci de protestatari au intrat în curtea Palatului Parlamentului, marţi, după ce au înconjurat clădirea, ei protestând faţă de introducerea certificatului verde.

Protestatarii împotriva legii certificatului verde au spart cordonul de jandarmi şi au forţat intrarea în Parlament
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
de Milena Niță    |    21 Dec 2021   •   11:52

UPDATE 15:15 - Protestatarii au ajuns în faţa Guvernului. De data aceasta nu sunt incidente.

UPDATE 15:00 - Șeful Jandarmeriei Capitalei: "Situația a fost permanent sub control, nu am fost depășiți absolut deloc"

Șeful Jandameriei Capitalei, Cătălin Stegăroiu, a spus, marţi, că jandamii au avut tot timpul sub control protestul de la Parlament.

"Adunarea publică a fost pașnică, situația fost permanent sub controlul nostru, inclusiv când s-a forțat acea poartă de acces către Senatul României și vă explic de ce.

La momentul când acel grup destul de violent a împins în poarta către Senatul României și a rupt încuietoarea de la poartă, colegii mei au apreciat că, dacă vor menține dispozitivul, manifestanții, persoane care participă la protest, puteau să fie rănite destul de grav de jandarmi și de poartă. 

Din acest motiv, pentru detensionare s-a retras un pic dispozitivul, fiind permanent sub control", a declarat Cătălin Stegăroiu.

Întrebat de presă de ce nu au fost luate măsuri pe loc față de protestatari, șeful Jandameriei Capitalei a răspuns: "Sunt măsuri legale luate, au fost luate în dinamică, se vor lua în continuare, trebuie să înțelegem cu toții că uneori nu putem să luăm măsuri de moment pentru a nu escalada situația".

"Nu am fost depășiți absolut deloc, situația a fost tot timpul sub control, nu confundați un moment, momentul acela de intrare în curtea Senatului, cu faptul că am fost depășiți, nu, haideți să ne uităm că nu au fost intervenții în forță și scopul nostru în general a fost de a nu folosi forța", a mai spus Stegăroiu.

UPDATE 13:50Premierul Ciucă i-a cerut ministrului de Interne să protejeze instituțiile statului, după protestul de la Parlament

UPDATE 13:40 - Protestatarii pleacă la această oră spre Guvern.

Sunt câteva sute de oameni, dar e posibil ca pe traseu să li se adauge şi alţi protestatari.

UPDATE 13:00 - Peste o mie de oameni mai sunt în stradă, la această oră, în faţa Palatului Parlamentului. 

Protestul este condus de liderii AUR, care au venit în faţa Legislativului pentru a protesta faţă de introducerea certificatului verde la locul de muncă. 

Protestul vine după ce PSD a cerut ca Executivul să îşi asume răspunderea pe acest proiect. 

--------------------

Ştirea iniţială

Printre protestatari sunt şi susținători AUR au intrat în curtea Palatului Parlamentului, după ce au spart cordonul de jadarmi.

Este vorba despre participanții la protestul anunțat de AUR față de introducerea certificatului verde și de impunerea restricțiilor COVID.

De asemenea, un alt grup de manifestanţi a forţat intrarea în Senat.

Incidentele au loc marți, la mai multe intrări ale clădirii Parlamentului, fiind mobilizaţi oameni din întrega ţară care participă la acest protest.

Jandarmii sunt la faţa locului şi încearcă să păstreze ordinea.

CTP, despre protestul de la Parlament: "Nu e o mişcare spontană a oamenilor, e o acțiune organizată de partidul AUR"

Oamenii nu poartă măști de protecție și nu respectă regula privind distanțarea socială.

Ei au steaguri și scandează împotriva certificatului verde și a restricțiilor COVID.

În jurul prânzului, au rămas cam 100 de oameni la protest din cele câteva mii.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Maşini vandalizate, în timpul protestului

De asemenea, în timpul protestului mai multe maşini au fost distruse, iar altele au fost vandalizate cu spray pentru graffiti.

Alexandru Iacob, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, declarat că Jandarmeria "va lua măsuri pentru asigurarea ordinii publice la adunare și asigurarea unui climat de ordine publică".

"Nu putem clasifica nimic din ce s-a întâmplat aici ca fiind un incident. Este în afara legii și vor fi luate măsuri în consecință. 

Legea prevede sancțiuni contravenționale, nu vom ezita să le aplicăm când vor fi constatate încălcări ale legii", a spus el.

Mașinile ambasadorilor SUA și Japoniei au fost vandalizate de protestatari

Ambasadorul SUA și ambasadorul Japoniei au fost blocați în Parlament, astăzi, din cauza protestatarilor agresivi.

Mașinile ambasadorilor Japoniei și SUA în România au fost vandalizate în curtea Senatului de protestatarii AUR.

Președintele Senatului, Florin Cîțu, nu s-a mai întâlnit cu ambasadorul Japoniei.

Zeci de protestatari AUR au forțat intrarea în Parlament.

George Simion, în fruntea revoltaţilor: "Un şofer al unui parlamentar a arătat semne obscene spre protestatari şi i-a enervat"

"M-au rugat (despre jandarmi - n.r.) să le spun domnilor să iasă afară. 

E vorba de un şofer al unui parlamentar care a arătat semne obscene spre protestatari ca să îi incite", a spus, marţi, George Simion.

El le-a cerut senatorilor şi parlamentarilor României să iasă în stradă şi să vorbească cu oamenii.

AUR se delimitează de acţiunile protestatarilor: "Nu i-am adus noi în curte"

După ce a făcut o baie de mulţime, George Simion a spus că la protest sunt circa 15.000 de oameni, din care 2.000 ar fi de la AUR.

Niciunul din ei nu poartă mască de protecţie, nu păstrează distanţa.

La rândul lor, protestatarii spun că nu vor să plece până când nu vorbesc cu parlamentarii.

Claudiu Târziu despre intrarea protestatarilor în curtea Parlamentului: ”Este o diversiune. I-au lăsat să intre”

Claudiu Târziu, copreședintele AUR, i-a îndemnat pe protestatarii care au forțat intrarea în curtea Parlamentului și care au fost chemați de AUR să se retragă, iar cei care au venit cu alte scopuri să își asume consecințele.

”Cei care ați venit la alte chemări, faceți ce vreți să faceți. Cei care ați venit la chemarea AUR, vă rog să faceți un pas în spate.

Dacă nu ați venit la chemarea AUR, vă asumați consecințele. Cei care ați venit la chemarea AUR, vă rog să faceți un pas în spate, atât. 

Este o diversiune, au fost lăsați să intre în curte pentru a putea fi reprimați și pentru a se spune că partidul AUR ia cu asalt Parlamentul României", le-a spus protestatarilor, George Simion, co-președintele AUR.

Oamenii vor ca parlamentarii PSD și PNL să meargă în stradă pentru a vorbi cu ei. 

Circulația este blocată la Palatul Parlamentului

Circulația este blocată la Palatul Parlamentului, după ce aproximativ 1.000 de oameni, care nu au autorizație să protesteze, au ieșit în stradă pentru a cere parlamentarilor să nu adopte certificatul verde.

Oamenii nu poartă mască de protecție și nici nu respectă distanțarea. Ei scandează "Libertate" și "România, trezește-te".

Printre protestatari sunt și mulți susținători ai AUR, partid parlamentar care se opune acestui certificat.

Jandarmeria: "Nu putem clasifica nimic din ce s-a întâmplat aici ca fiind un incident. E în afara legii"

Jandarmii au făcut cordon la intrarea pe scări și i-au îndepărtat pe protestatari de la uşă. S-a mobilizat toată Jandarmeria și SPP și sunt la uşa de o intrarea principală în Senat.

Aproximativ 50 de persoane au sărit gardul pe lângă jandarmi şi par să vină la Parlament. De asemenea, sunt zeci de persoane urcate pe gard, iar jandarmii sunt chiar lângă ei.

Parlamentarii sunt baricadaţi în interioriorul clădirii, iar cei care au intrat cu forţa în clădire riscă până la doi ani de închisoare.

La această oră, nimeni nu deschide uşile Parlamentului, ca sa nu poată intra mulţimea peste ei.

×
Subiecte în articol: proteste parlament certificat verde
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close