Antena 3 CNN Actualitate Putin amenință: "Oricine ar încerca să instituie interdicție aeriană deasupra Ucrainei va fi considerat participant la război"

Putin amenință: "Oricine ar încerca să instituie interdicție aeriană deasupra Ucrainei va fi considerat participant la război"

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat împotriva instituirii unei zone de interdicție aeriană deasupra Ucrainei.

Putin amenință: "Oricine ar încerca să instituie interdicție aeriană deasupra Ucrainei va fi considerat participant la război"
Sursa foto: Hepta
de Adrian Iclozan    |    05 Mar 2022   •   16:26

"Orice mișcare în această direcție va fi considerată de noi drept o participare a țării respective la conflictul armat", a spus Putin, conform AFP.

Anterior, el a spus că sancțiunile economice occidentale impuse Rusiei în urma invaziei Ucrainei "seamănă cu o declarație de război" iar purtătorul său de cuvânt a acuzat Occidentul de "banditism economic"  și a amenințat că Moscova va da un răspuns sancțiunilor, fără a preciza care va fi acesta.

SUA, Marea Britanie și NATO au respins, până în prezent, cererea Kievului de a impune interdicția de zbor în spațiul aerian al Ucrainei, arătând că o astfel de măsură ar însemna o înfruntare directă între forțele aliaților și ale Moscovei.

"Instituirea unei zone de interdicție aeriană ar însemna să trimitem avioane NATO în Ucraina și să doborâm avioanele care încalcă interdicția. Decizia a fost de a nu implica forțele NATO în Ucraina, nici în aer, nici la sol", spunea, vineri, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

"NATO este o alianță defensivă și nu caută războiul cu Rusia.

Ministru ucrainean: "Cei ce se opun zonei de interdicție aeriană să-și amintească de Cernobîl"

Avem o responsabilitate față de cei 30 de membri să ne asigurăm că acest război nu va escalada și nu se va răspândi în afara Ucrainei, pentru că asta ar fi ceva mai periculos și mai devastator decât ne-am putea imagina, cu mai multă suferință umană și mai multe victime", a argumentat Stoltenberg.

În schimb, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, i-a avertizat pe aliații occidentali că neinstituirea unei interdicții aeriene amplifică riscul unui eveniment nuclear de amploarea celui din aprilie 1986, de la Cernobîl.

"Crimele, bombele țintite și atacurile cu rachete asupra clădirilor rezidențiale, spitalelor, maternităților și grădinițelor și distrugerea uneia dintre națiunile europene nu sunt argumente suficiente în secolul XXI. Bine (...) Toți cei care blochează în prezent închiderea spațiului aerian deasupra Ucrainei ar trebui să-și aducă aminte de aprilie 1986", a spus Reznikov, adăugând că tirurile ruse efectuate asupra centralei de la Zaporojie nu au fost accidentale.

Complexul nuclear a fost capturat vineri dimineață de forțele Moscovei.

×
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close