Antena 3 CNN Actualitate Radu Tudor: Generalul Daniel Petrescu, viitorul șef al Statului Major al Apărării

Radu Tudor: Generalul Daniel Petrescu, viitorul șef al Statului Major al Apărării

Radu Tudor: Generalul Daniel Petrescu, viitorul șef al Statului Major al Apărării
Sursa foto: foto: captura Antena 3
14 Aug 2019   •   18:26

Generalul Daniel Petrescu este viitorul șef al Statului Major al Apărării. Decizia ar fi fost luată după un dialog între ministrul Apărării, Gabriel Leș, și președintele Klaus Iohannis, scrie Radu Tudor, pe pagina sa de Facebook.

”GENERALUL DANIEL PETRESCU, VIITORUL ȘEF AL STATULUI MAJOR AL APĂRĂRII

Decret privind înaintarea în gradul de general-locotenent – cu trei stele a domnului general-maior – cu două stele Petrescu Daniel din Ministerul Apărării Naționale.

Prin această propozite simplă se rezolva o criză amplă, ce putea avea consecințe nebănuite pentru apărarea României. Printr-un dialog rațional, ministrul apărării Gabriel Leș și președintele Klaus Iohannis au decis la generalul Daniel Petrescu să fie viitorul adjunct al șefului Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă. Și, mai mult că sigur, succesorul acestuia la șefia SMAp începând cu 1 ianuarie 2020. Mai sunt doar 4 luni până când generalul Petrescu va prelua poziția de șef militar al Armatei Române.

Salut dialogul și soluția găsită de Leș și Iohannis. Armata Română trebuie ferită de jocuri politice păguboase. Felicitări generalului Ciucă pentru un mandat impecabil și succes generalului Petrescu!” a scris Radu Tudor, pe Facebook.

Generalul maior Daniel Petrescu îndeplinește funcția de Comandant al Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE) din august 2017, potrivit mndse.ro.

Experiența sa profesională include funcții deținute la nivel tactic, operativ și strategic în cadrul Forțelor Terestre Române, în comandamente NATO și în teatrele de operații.

La nivel tactic, a comandat Batalionul 2 Infanterie CALUGĂRENI din București (ianuarie 2004 - octombrie 2008).

A comandat, de asemenea, Brigada 2 Infanterie ROVINE (august 2016 - august 2017), mare unitate care s-a transformat în Brigada Multinațională Sud-Est.

La nivel operativ, a fost șef de stat major al Centrului de Conducere Operațională (2010 - 2013), structură destinată coordonării contingentelor românești participante în teatrele de operații.

Experiența sa la nivel strategic include funcții în Statul Major General: Direcția planificare strategică - șeful Biroului planificare forțe pentru misiuni externe (2008 - 2010) și Direcția operații - șeful Secției operații curente (2010).

În perioada iunie 2013 - iulie 2016, a fost desemnat Reprezentant militar al Şefului Statului Major General la Comandamentul Aliat pentru Transformare, comandament strategic al NATO situat in Norfolk, Virginia, SUA.

A fost dislocat, în cadrul Batalionului 2 Infanterie CALUGĂRENI, în operații NATO, ONU și tip coaliție în teatrele de operații în care Armata României a trimis forțe. În cadrul operațiilor NATO de stabilitate a participat la misiunea ISAF din AFGANISTAN (iulie 2006 - ianuarie 2007), comandant de batalion și comandant al contingentului național; la misiunea KFOR din KOSOVO (octombrie 2003) și SFOR din BOSNIA-HERȚEGOVINA (octombrie 2004), comandant de batalion în rezerva strategică a NATO; în operația ALBA din ALBANIA (mai-iulie 1997), ofițer de legătură.

A comandat Batalionul 2 Infanterie în operația de tip coaliție ANTICA BABILONIA în IRAK (ianuarie- august 2005).

A participat la misiunile ONU de menținerea păcii: MONUA (decembrie 1998 - iulie 1999) și UNAVEM III (august 1995 - aprilie 1996) din ANGOLA, ca ofițer de legătură al contingentului românesc la Comandamentul Forței ONU.

Generalul maior Daniel PETRESCU este șef de promoție al Institutului Militar de Infanterie “Nicolae Bălcescu” de la Sibiu (promoția 1992), șef de promoție al Universității Naționale de Apărare “Carol I” (promoția 2003), absolvent “cu distincție” al Colegiului Național de Război din cadrul Universității Naționale de Apărare Washington DC, SUA, unde a urmat un master în “Strategie de securitate națională”.

Educația sa militară mai include un doctorat în științe militare și informații la Universitatea Națională de Apărare “Carol I” (București, 2010). De asemenea, este absolvent al Colegiului Întrunit de Comandă și Stat Major (JSCSC, Marea Britanie), unde a urmat Cursul avansat de comandă și stat major (2007-2008). A absolvit masterul în studii de apărare la Kings College din Londra.

A participat la mai multe cursuri de scurtă durată organizate de instituții europene de prestigiu, precum Colegiul UE pentru Securitate și Apărare din Bruxelles, Belgia (cursul de planificare strategică a misiunilor și operațiilor Uniunii Europene) și Furungsacademy der Bunderwehr din Hamburg, Germania (cursul pentru ofițeri de stat major ONU).

Pe parcursul carierei a primit distinctii și medalii, cele mai importante fiind Virtutea Militară în grad de comandor, cu însemne de război, Medalia națională „Pentru Merit”, clasa a II-a, Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, Medalia “US Army Commendation”, Medalia “NATO non- article 5” și Medalia ONU „În Serviciul Păcii”.

Este căsătorit de peste 20 de ani si are doi copii.

×
Subiecte în articol: radu tudor Klaus Iohannis
Parteneri
Un cutremur puternic a lovit Italia! Oamenii au dormit pe străzi
x close