Antena 3 CNN Actualitate Radu Tudor, despre negocierile Rusia - SUA: ”Cel mai complicat dialog de la terminarea Războiului Rece. Ne privește direct pe noi”

Radu Tudor, despre negocierile Rusia - SUA: ”Cel mai complicat dialog de la terminarea Războiului Rece. Ne privește direct pe noi”

Statele Unite şi Rusia au început negocierile care au ca scop evitarea unui război aproape de graniţele României. Adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Riabkov, şi omologul său american, Wendy Sherman, stau faţă în faţă la Geneva pentru a discuta despre situaţia din Ucraina.

Radu Tudor, despre negocierile Rusia - SUA: ”Cel mai complicat dialog de la terminarea Războiului Rece. Ne privește direct pe noi”
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Ian 2022   •   11:59

Aseară, cei doi s-au tatonat în timpul unei cine de lucru, după care reprezentantul Rusiei a declarat că discuţiile au fost "complicate".

Oficialii de la Kiev susțin că în acest moment la granița lor sunt staționați aproape 100.000 de militari ruși, în timp ce serviciile secrete americane au estimat că planul pe care Vladimir Putin l-a pus la punct implică suplimentarea acestui număr cu încă 75.000 de soldați.

O mare parte din acumularea forţelor de până acum a implicat trupe şi echipamente care necesită timp pentru a fi desfăşurate, inclusiv tancuri şi vehicule blindate grele, au spus oficialii şi analiştii militari. NATO a anunțat că nu acceptă poziția de forță avansată de Rusia în ceea ce privește libertatea unui stat european de a adera la o coaliție sau alta.

„Intrăm în aceste discuții cu Federația Rusă cu dorința de a crea un climat detensionat. Facem încă o dată un apel la Federația Rusă să își retragă forțele militare din jurul granițelor Ucrainei, iar discuțiile pe care le vom antama nu vor avea consecințe cu privire la viitorul Ucrainei sau viitorul Europei fără implicarea Ucrainei şi fără implicarea aliaților europeni.”, a spus secretarul adjunct NATO, Mircea Geoană.

Radu Tudor: ”Cel mai complicat dialog de la terminarea Războiului Rece”

Analistul militar Radu Tudor susține că Vladimir Putin urmărește extinderea influenței Rusiei în lume și acapararea tot mai multor teritorii.

„Este cel mai complicat dialog de la terminarea Războiului Rece. În ultimii 31 de ani nu am avut tensiuni atât de mari din punct de vedere diplomatic, politic, militar și chiar economic. Occidentul este obligat să insiste pentru menținerea unui dialog cu Rusia pentru că Rusia a demonstrat în ultimii ani că poate să devină lipsită de predictibilitate, agresivă din punct de vedere militar, că ocupă teritorii ale unor țări independente membre ONU cu o nonșalanță absolut înfricoșătoare și ceea ce se întâmplă acum la Geneva ne privește în mod direct pe noi, pe români.

Noi am ales acum 31 de ani să luăm calea democrației și nu vrem să cedăm nimic din tot ce am cucerit atunci, cu sânge, în 1989. Problema este că Rusia vrea să revină la un angajament de tip Război Rece. Vladimir Putin dorește să reconstruiască o influență a Rusiei peste mări și țări.”, spune Radu Tudor.

Cu doar o zi înaintea discuțiilor bilaterale de la Geneva dintre SUA și Rusia, Moscova a anunțat că nu este deloc optimistă având în vedere semnalele pe care le primește din partea SUA, adăugând că Washingtonul insistă asupra concesiilor unilaterale pe care ar trebui să le facă Rusia.

„Washingtonul şi aliaţii săi din NATO trebuie să pună punct imediat acţiunilor ostile împotriva ţării noastre, inclusiv exerciţiilor militare neprogramate, contactelor periculoase şi manevrelor aeronavelor şi navelor militare şi să încheie absorbţia militară de teritoriu ucrainean.”, a transmis un oficial rus.

Acesta mai spune că negocierile diplomatice cu SUA ar putea fi sistate "abrupt" chiar după prima rundă de discuții ce va avea loc azi. Pe de altă parte, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, şi secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, au transmis faptul că orice agresiune suplimentară la adresa Ucrainei va avea consecinţe uriaşe și costuri severe.

„Suntem dedicați unei soluții prin dialog și diplomație pentru a încerca să rezolvăm unele dintre aceste provocări, în mod pașnic. Asta e de departe calea pe care o preferăm și cea mai responsabilă. Dar suntem pregătiți și să fim fermi cu Rusia dacă alege confruntarea și agresiunea. Vom vedea. Putin trebuie să decidă ce cale vrea să urmeze.”, a transmis secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

Negocierile dintre cele două părți preced Consiliul NATO-Rusia care va avea loc pe 12 ianuarie. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că alianța trebuie să fie pregătită pentru un eșec al negocierilor.

„Riscul de conflict este real. Acţiunile agresive ale Rusiei subminează grav ordinea de securitate în Europa. NATO rămâne angajată abordării noastre duble faţă de Rusia. O apărare şi o descurajare puternice, combinate cu un dialog relevant.”, a declarat Jens Stoltenberg.

Așadar, urmează eforturi semnificative de a forma un răspuns occidental coeziv la consolidarea militară a Rusiei în apropierea Ucrainei şi la cererile sale radicale şi nerealiste pentru o zonă de influenţă a Rusiei fără interferenţe NATO şi occidentale.

Cum s-au poziționat SUA și Rusia înaintea negocierilor

Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de externe și cel care conduce delegația Moscovei, a avut duminică seara o întâlnire de tatonare a terenului cu omoloaga sa de la Washington, Wendy Sherman, iar după o cină de lucru de două ore a declarat că discuțiile au fost "complicate".

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a avertizat duminică Rusia în legătură cu riscul unei "confruntări", înainte de începerea discuţiilor foarte tensionate de la Geneva privind situaţia din Ucraina, informează France Presse, scrie Agerpres.

„Există o cale a dialogului şi a diplomaţiei pentru a încerca să rezolvăm unele dintre aceste diferenţe şi să evităm confruntarea", a declarat Blinken la CNN.

„Cealaltă cale este cea a confruntării şi a consecinţelor masive pentru Rusia, dacă aceasta îşi repetă agresiunea asupra Ucrainei. Urmează să vedem în ce direcţie este dispus să meargă preşedintele Putin", a spus el.

„Vom asculta îngrijorările Rusiei. Ei vor trebui să le asculte pe ale noastre. Dacă vor fi de bună credinţă, credem că putem face progrese răspunzând preocupărilor ambelor părţi", a declarat duminică şeful diplomaţiei americane.
 

 

×
Subiecte în articol: Rusia Ucraina negocieri
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close