Antena 3 CNN Actualitate Radu Tudor: "Rusia va dori să destabilizeze complet bazinul Mării Negre. Din păcate, vom avea acţiuni de război în proximitatea frontierelor României"

Radu Tudor: "Rusia va dori să destabilizeze complet bazinul Mării Negre. Din păcate, vom avea acţiuni de război în proximitatea frontierelor României"

Iulia Gorgorin
2 minute de citit Publicat la 12:47 05 Iul 2022 Modificat la 12:48 05 Iul 2022
radu tudor marea neagra razboi ucraina
Radu Tudor: "Rusia va dori să destabilizeze complet bazinul Mării Negre. Din păcate, vom avea acţiuni de război în proximitatea frontierelor României" Sursa foto: Antena 3

Yigal Levin, ofiţer al Forţelor Armate, a explicat de ce războiul din Ucraina ar putea dura 10 ani.

El îi avertizează pe ucraineni să se pregătească moral pentru faptul că acesta este "un război de ani de zile, de lungă durată".

Ofiţerul a dat drept exemplu Războiul din Afganistan care a durat 20 de ani. Levin a declarat că este posibil ca înfrângerea Rusiei în sudul Ucrainei, şi ameninţarea Crimeei să afecteze moralul militarilor lui Putin.

Radu Tudor: "Avem toate elementele să spunem că va fi un război de durată"

Radu Tudor a vorbit în exclusvitate la Antena 3, despre ce se întâmplă în aceste momente în Marea Neagră.

Nu este deloc liniște după retragerea rușilor din Insula Șerpilor. Ba mai mult decât atât, sunt acolo trei nave și două submarine rusești dotate cu peste 30 de rachete.  Aşadar, zona Mării Negre este survolată de către ruși. 

"Avem toate elementele să spunem că va fi un război de durată, că estul Ucrainei devine, cel puțin pentru moment, un soi de Sirie a Europei, un loc în care orașele sunt rase, pur și simplu, sunt puse la pământ toate clădirile, cu artileria și cu rachetele. E o zonă deșertificată din punct de vedere al existenței umane, iar această invazie rusească tinde să devină, să spunem, cel mai cea mai serioasă amenințare pentru stabilitatea Europei pe termen lung.

Putin a apelat până acum la o mobilizare mascată. A concentrat forțe de pe întreg teritoriul Federației Ruse, a adus și mercenari din Siria, din Cecenia și din alte locuri. Dar perspectiva ca Ucraina să poată să reziste în fața invaziei rusești este certificată de ce se întâmplă în prezent. Așa-zisele victorii rusești sunt foarte limitate, sunt pe teritorii scurte. Ei practic nu fac decât să controleze în continuare Donbasul pe care l-au invadat în 2015 și peninsula Crimeea, plus joncțiunea pe care au făcut-o între cele două teritorii. Pericolul este să ajungă la râul Nipru și de acolo să urce cu ofensivă militară spre el.

Radu Tudor: "Ucraina poate rezista grație ajutorului militar occidental"

Până în momentul de față, Statele Unite au furnizat ajutor militar de peste 20 de miliarde de dolari. Multe alte state UE și NATO furnizează același tip de ajutor. Cumulat. de la începutul războiului, Ucraina a primit ajutor de peste 30 de miliarde de dolari, şi dacă acest ajutor va continua și dacă vor avea în continuare resursă umană care să folosească acest armament occidental, da, Ucraina poate să țină piept invadatorilor ruși și conflictul acesta evident că va fi pe termen lung, câtă vreme Ucraina rezistă militar și economic în fața invadatorilor.

Radu Tudor: "Anticipez că Rusia va dori să destabilizeze complet bazinul Mării Negre și vom avea, din păcate, acțiuni clasice de război în proximitatea frontierelor României și ale NATO"

Sunt convins că planurile lor vizează în continuare lovirea Odesei, vizează în continuare blocarea accesului pe rutele comerciale ale Ucrainei către strâmtori. Și ne vom confrunta noi, românii, noi NATO, cu acest război perpetuat în bazinul Mării Negre. Cred că ranforsarea sistemului de apărare pe flancul de est al NATO trebuie să accelereze și trebuie ca în până la finalul anului să vedem cele două brigăzi NATO operaționalizate pe teritoriul României', a declarat Radu Tudor, în exclusivitate la Antena 3.


 

 

×
x close