Antena 3 CNN Actualitate Raed Arafat vrea să aducă în România medicamente ieftine, dar foarte solicitate

Raed Arafat vrea să aducă în România medicamente ieftine, dar foarte solicitate

Raed Arafat vrea să aducă în România medicamente ieftine, dar foarte solicitate
Sursa foto: Foto: Agerpres
08 Noi 2012   •   13:53
Ministrul Sănătăţii, Raed Arafat a anunţat joi că va căuta soluţii pentru aducerea în ţară a medicamentelor ieftine, dar foarte solicitate, informează Mediafax.

Potrivit ordinului postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, spitalele trebuie să organizeze propriile licitaţii pentru aducerea în ţară a medicamentelor.

"Acest ordin este în dezbatere publică şi dacă vom vedea că realizarea este dificilă atunci vom modifica proiectul de ordin, astfel încât să ne concentrăm pe licitaţie la nivelul Unifarmului", a spus Raed Arafat.

Arafat a ţinut să precizeze că fostul ministru al Sănătăţii Vasile Cepoi a întocmit o listă a medicamentelor la risc de a nu mai exista pe piaţa din România.

"Lista medicamentelor foarte ieftine la risc de a nu mai exista pe piaţa din România sau care deja nu se mai aduc se regăseşte şi în proiectul de ordin postat pe site-ul MS. Noi am încercat să identificăm aceste medicamente, vorbesc despre medicamente care nu mai există pe piaţa românească sau la care există riscul de a dispărea de pe piaţă", a mai spus Arafat.

Raed Arafat, despre numirea sa în funcţia de ministru al Sănătăţii: "Este o situaţie care trebuie privită la rece"

Spitalele întârzie foarte mult să facă licitaţii pentru aceste medicamente. De aceea ne gândim să facem licitaţii naţionale pentru aceste produse. Una dintre soluţii ar fi ca Unifarmul, compania care aduce în ţară medicamente pentru nevoi speciale să facă licitaţii pentru toate nevoile care există la nivel naţional vizând aceste medicamente astfel încât să se aducă o cantitate mai mare şi să devină mai atractative pentru cei care le comercializează", a adăugat ministrul Sănătăţii.

"Chiar dacă proiectul de ordin care prevede obligativitatea spitalelor de a-şi achiziţiona singure propriile medicamente ieftine este pe site-ul ministerului în dezbatere publică, vom analiza dacă este mai bine ca situaţia să rămână aşa cum este sau să concentrăm licitaţia la nvelul Unifarmului care poate să aducă dintr-o dată o cantitate mai mare", a mai spus ministrul.

Un proiect de ordin postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii prevede obligaţia spitalelor să organizeze, în termen de zece zile lucrătoare de la intrarea in vigoare a unui ordin al Ministerului Sănătăţii (MS), procedurile de achiziţii publice pentru medicamentele cu risc crescut de discontinuitate în aprovizionare.

Proiectul de ordin înclude o listă cu o sută de medicamente cu risc crescut de discontinuitate în aprovizionare de care beneficiază asiguraţii în sistemul de asigurări sociale de sănătate pe perioada spitalizării. Printre medicamentele de pe listă se află cele pentru bolnavii de cancer, antibiotice şi vaccinul rabic.

Proiectul de ordin al MS se va afla în dezbatere publică până la 7 decembrie.

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close