Antena 3 CNN Actualitate Ratko Mladic, condamnat la închisoare pe viață pentru genocid. „Măcelarul din Balcani”, vinovat pentru masacrul a 8.000 de musulmani

Ratko Mladic, condamnat la închisoare pe viață pentru genocid. „Măcelarul din Balcani”, vinovat pentru masacrul a 8.000 de musulmani

Ratko Mladic, condamnat la închisoare pe viață pentru genocid. „Măcelarul din Balcani”, vinovat pentru masacrul a 8.000 de musulmani
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.Z.    |    22 Noi 2017   •   14:28

Fostul lider militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladic, supranumit ”Măcelarul din Balcani”, a fost condamnat miercuri la închisoare pe viaţă de Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) în 10 din cele 11 capete de acuzare, printre care genocid în masacrul din 1995 de la Srebrenica, când au fost ucişi 8.000 de băieţi şi bărbaţi musulmani, şi crime împotriva umanităţii, relatează agenţiile internaţionale de presă. 

În vârstă de 74 de ani, Ratko Mladic a fost găsit vinovat şi pentru crime de război, în special pentru rolul său în asediul asupra oraşului Sarajevo, în timpul războiului din 1992-1995 din Bosnia, soldat cu peste 100.000 de morţi şi 2,2 milioane de persoane strămutate. 

El a fost achitat de acuzaţiile de genocid în alte zone. 

Cu puţin timp înainte de anunţarea verdictului, Ratko Mladic a fost evacuat din sala de audieri a Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) de la Haga, după ce a avut o izbucnire nervoasă: s-a ridicat şi le-a strigat judecătorilor că mint. 

Judecătorul Alphons Orie a ordonat evacuarea din sală a lui Mladic după ce a refuzat să dea curs cererii apărării de a întrerupe şedinţa din cauza puseului de hipertensiune de care s-a plâns inculpatul. ”Ei mint. Dumneavoastră minţiţi. Nu mă simt bine”, a strigat Mladic. 

Acuzatul a fost apoi instalat într-o sală adiacentă pentru a asculta continuarea verdictului, în timp ce apărarea cerea ca tensiunea sa arterială să fie din nou măsurată, după ce a încercat fără succes mai multe zile să amâne acest verdict istoric. 

Decizia privind genocidul de la Srebrenica a fost a treia împotriva unor ofiţeri bosniaci sârbi, alţi doi fiind condamnaţi pentru ajutor şi complicitate. 

Ratko Mladic poate ataca verdictul în apel. În contextul în care TPIY îşi va încheia activitatea în decembrie, la 24 de ani de când a fost creat de ONU, orice astfel de apel va fi gestionat de aşa-numitul Mecanism pentru Tribunalele Penale Internaţionale (MICT).

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: masacru
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close