Antena 3 CNN Actualitate Guvernul vrea să taie din banii pentru refugiaţii ucraineni. Sumele colosale cheltuite de la începutul războiului

Guvernul vrea să taie din banii pentru refugiaţii ucraineni. Sumele colosale cheltuite de la începutul războiului

Guvernul României analizează reducerea sumelor pentru refugiații ucraineni, în contextul în care s-a constatat că banii cheltuiţi deja sunt foarte mulţi şi există indicii de folosire abuzivă în unele situaţii.

Guvernul vrea să taie din banii pentru refugiaţii ucraineni. Sumele colosale cheltuite de la începutul războiului
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Noi 2022   •   16:06

De la începutul războiului din Ucraina, România a cheltuit aproape 400 de milioane lei, din care jumătate prin programul 50/20 (50 lei pentru cazare şi 20 lei pentru masă, zilnic, pentru un refugiat).

3,8 milioane lei au fost cheltuiţi pentru taberele temporare de refugiaţi şi asistenţă umanitară.

204 milioane - cheltuieli finanțarea cheltuielilor ocazionate cu utilitățile de primă necesitate pentru locațiile stabilite de Comitetele județene pentru situații de urgență.188 milioane lei au reprezentat cheltuielile cu hrana şi cazarea cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina. 

Oficialii români analizează acum o soluţie similară celei luate în Polonia unde refugiaţii care nu sunt vulnerabili achită între 50% şi 75% din costuri. 

"Din ce știu eu, există situații punctuale în țară în care s-a abuzat de acești bani. Au fost semnalate raportări duble la aceleași persoane care, teoretic, ar fi cazat acești ucrainieni, din câte îmi amintesc, pe zona Constanța și pe zona București, și cred că autoritățile trebuie să vegheze la utilizarea acestor bani.", a susţinut senatorul PSD Lucian Bodog, invitat în studio.

"Eu cred că în măsura în care există persoane care și-ar permite să suporte din propriul buzunar aceste costuri, probabil că această discuție ar putea fi legitimă. Văzând însă toate aceste imagini cu, de cele mai multe ori cu mame care împreună cu copiii lor au fugit din calea războiului și războiul se pare că este departe de a se termina, cred că până la urmă guvernul poate să  analizeze în ce măsură ne mai permitem să susțină acest aceste cheltuieli. Însă, în același timp, eu m-aș aș bucura să reușim să le putem asigura pentru o perioadă cât mai lungă.", a susţinut şi deputatul PNL Mircea Fechet. 

 

 

 

×
Subiecte în articol: refugiați ucraineni Război Ucraina
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close