Antena 3 CNN Actualitate Regiunile rebele din estul Ucrainei, controlate din umbră de Rusia. Reacția oficială de la Moscova

Regiunile rebele din estul Ucrainei, controlate din umbră de Rusia. Reacția oficială de la Moscova

Regiunile rebele din estul Ucrainei, controlate din umbră de Rusia. Reacția oficială de la Moscova
Sursa foto: Foto: Agerpres/EPA
30 Mar 2016   •   14:43

Regiunile rebele din estul Ucrainei sunt guvernate de facto de miniştri ruşi, între care şi vicepremierul Dmitri Kozak, un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, relatează miercuri cotidianul german Bild, pe baza unui document care ar proveni de la autorităţile ruse, potrivit AFP.

Potrivit Bild - care spune că a obţinut procesul-verbal al sesiunii din 23 octombrie 2015 a 'Comisiei interministeriale de ajutor umanitar pentru regiunile din sud-vestul Doneţk şi Lugansk', creată de către premierul rus Dmitri Medvedev - cinci miniştri ruşi au fost însărcinaţi să gestioneze afacerile în bastioanele rebele proruse din estul Ucrainei.

Şase grupuri de lucru au fost create în acest scop pentru a se ocupa 'de orice detaliu' în special de finanţe, industrie, piaţa de energie, infrastructura ori problema locuinţelor şi achiziţiilor publice. Totul s-ar desfăşura sub supravegherea Serviciului de Securitate al Rusiei (FSB /ex-KGB), potrivit ziarului german.

Această comisie este prezidată de Serghei Nazarov, ministru adjunct al dezvoltării economice, care activează sub conducerea lui Dmitri Kozak.

Niciun reprezentant al autoproclamatelor republici Doneţk şi Lugansk nu a participat la reuniunile Comisiei şi grupurilor de lucru, aspect ce a dus la concluzia că Moscova 'conduce în toate aspectele' legate de funcţionarea regiunilor separatiste.

Documentul obţinut de ziarul german arată că regiunile separatiste sunt 'ca un stat satelit al Rusiei', ceea ce, în opinia publicaţiei menţionate, încalcă ' în mod clar acordurile de pace de la Minsk din februarie 2015' .

Moscova a negat întotdeauna sprijinul militar şi financiar acordat rebelilor proruşi, asigurând că nu oferă decât ajutor umanitar regiunilor din estul Ucrainei, scena unui conflict care îi opune pe separatişti forţelor guvernamentale ucrainene.

Chiar dacă luptele au scăzut în intensitate în mare măsură de la semnarea în februarie 2015 a acordurilor de la Minsk - cu medierea cancelarului german Angela Merkel şi a preşedintelui Franţei, Francois Hollande, la care au participat şi preşedinţii rus şi ucrainean Vladimir Putin, respectiv Petro Poroşenko - confruntări soldate cu victime au loc cu regularitate.

Între altele, Ucraina este acuzată că frânează acordarea autonomiei prevăzută de acordurile de Minsk pentru regiunile rebele, în timp ce Moscova continuă, potrivit Kievului, să-şi trimită soldaţii pe teren în estul Ucrainei şi le permite separatiştilor să-i împiedice pe observatorii internaţionali să ajungă în anumite părţi din zona de conflict, inclusiv la frontiera cu Rusia.

×
Subiecte în articol: Rusia Ucraina
Parteneri
Cod galben de vreme rea pentru jumătate de țară
x close