Antena 3 CNN Actualitate Religie CALENDAR ORTODOX 16 IUNIE. Mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși

CALENDAR ORTODOX 16 IUNIE. Mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși

CALENDAR ORTODOX 16 IUNIE. Mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși
16 Iun 2019   •   00:30

CALENDAR ORTODOX 16 IUNIE. La zece zile dupa Inaltarea lui Hristos, respectiv la 50 de zile de la Invierea Sa, praznuim Rusaliile - Pogorarea Sfantului Duh, cunoscuta si sub denumirea de Cincizecime. Anul acesta praznuim Pogorarea Sfantului Duh pe 16 iunie. Ca vechime, Rusaliile coboara pana in veacul apostolic. In primele secole crestine, praznicul Cincizecimii era o dubla sarbatoare: a Pogorarii Duhului Sfant si a Inaltarii lui Hristos. In jurul anului 400, cele 2 sarbatori s-au despartit una de cealalta.

CALENDAR ORTODOX 16 IUNIE. Sfântul Tihon a fost sfintit episcopul Amatundei (Cipru). Tatal lui Tihon a fost brutar. Din viata sa aflam ca fiind pus de tatal sau sa vanda paine, el o daruia saracilor fara plata. Cand a fost intrebat de tatal sau de ce imparte saracilor paine fara bani, el i-a raspuns ca imprumuta pe Dumnezeu atunci cand daruieste saracilor paini. In urma rugaciunilor sale, tatal sau a gasit hambarele atat de pline de grau, incat nu mai putea deschide usa acestora. Sfantul Tihon a convertit multi pagani la credinta in Hristos, daramand multe temple si ridicand biserici pe locul lor.

CALENDAR ORTODOX 16 IUNIE. Troparul Sfântului Ierarh Tihon

Locuitor pustiului şi înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, părintele nostru Tihon; cu postul, cu privegherea, cu rugăciunea, cereşti daruri luând, vindeci pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă. Slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere; slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

CALENDAR ORTODOX 16 IUNIE. Tot astazi, facem pomenirea:

- Sfantului Sfintitului Mucenic Marcu, episcopul Apoloniadei;

- Sfintilor cinci mucenici din Nicomidia;

- Sfintilor patruzeci de mucenici romani.

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close