Antena 3 CNN Actualitate Religie Calendar ortodox noiembrie 2021. Noaptea în care se deschid cerurile și toate rugăciunile sunt ascultate

Calendar ortodox noiembrie 2021. Noaptea în care se deschid cerurile și toate rugăciunile sunt ascultate

Calendar ortodox noiembrie 2021. În luna noiembrie, creştinii ortodocşi sărbătoresc mai mulţi sfinţi importanţi. Află când sunt sărbătorile cu cruce roșie și neagră, dar și când începe Postul Crăciunului, potrivit calendarului ortodox 2021.

Calendar ortodox noiembrie 2021. Noaptea în care se deschid cerurile și toate rugăciunile sunt ascultate
Sursa foto: doxologia.ro
de Georgiana Adam    |    02 Noi 2021   •   06:00

Calendar ortodox noiembrie 2021. Luna noiembrie are trei mari praznice însemnate în calendar ortodox cu cruce roşie, Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, 8 noiembrie, Intrarea în biserică a Maicii Domnului, 21 noiembrie şi sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, pe 30 noiembrie. Totodată, pe 15 noiembrie este începutul postului Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos, care are o durată de 6 săptămâni, dar cu multe zile de dezlegare la peşte. 

Calendar ortodox noiembrie 2021. Ce sărbători cu cruce roșie sunt în luna noiembrie 2021

1. Soborul Sfinţilor Mihail şi Gavriil. Sărbătoare cu cruce roșie în calendar ortodox noiembrie 2021

Prima sărbătoare cu cruce roşie din luna noiembrie este cea pe data de 8 noiembrie 2021, atunci când în calendar ortodox sunt prăznuiţi Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, cunoscuţi drept conducătorii cetelor de îngeri, păzitorii oamenilor de la naştere şi până la moarte şi călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre rai. De asemenea, pe 8 noiembrie nu sunt sărbătoriţi doar Sfinţii Arhangheli, ci şi toate cetele îngereşti care nu s-au despărţit de Dumnezeu. 

2. Intrarea în biserică a Maicii Domnului. Sărbătoare cu cruce roșie în calendar ortodox noiembrie 2021

O altă sărbătoare cu cruce roșie în calendar ortodox din noiembrie 2021 este sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului, care amintește de intrarea copilei de trei ani, în biserica Legii vechii, în templul din Ierusalim. Această sărbătoare este închinată Fecioarei Maria și este considerată o sărbătoare a luminii, aducătoare de noroc și bucurie.

Tradiția populară spune că, pe 21 noiembrie, de sărbătoarea Intrarea Maicii Domnului în biserică, cerurile se deschid, iar oamenii pot înțelege graiul animalelor. Este momentul în care credincioșii se roagă pentru împlinirea celei mai mari dorințe din viața lor.

3. Sfântul Apostol Andrei. Sărbătoare cu cruce roșie în calendar ortodox noiembrie 2021

Ultima mare sărbătoare a lunii este închinată ocrotitorului României, Sfântului Apostol Andrei. Pe 30 noiembrie, Biserica Ortodoxă prăznuieşte sărbătoarea din calendar ortodox Sfântul Andrei, cel dintâi chemat. De sărbătoarea cu cruce roșie Sfântul Andrei este ziua în care se spune că e bine să mâncăm usturoi. Tradiţia spune că, pe 30 noiembrie, se deschid porţile Iadului, iar spiritul rău ar ieşi şi ar bântui lumea. De aceea, pentru a se proteja, românii superstiţioşi mănâncă usturoi, un condiment considerat a fi util împotriva strigoilor sau moroilor.

Sărbători cu cruce neagră în luna noiembrie, în calendar ortodox 2021

  • 9 noiembrie Sfântul Nectarie, vindecătorul de cancer;
  • 11 noiembrie Sfântul Mina;
  • 12 noiembrie Sfântul Atanasie Todoran;
  • 13 noiembrie Sfântul Ioan Gură de Aur;
  • 15 noiembrie Sfântul Paisie de la Neamţ, Începutul Postului Naşterii Domnului;
  • 20 noiembrie Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul;
  • 23 noiembrie Sfântul Cuvios Antonie de la Iezeru Vâlcea;
  • 25 noiembrie Sfânta Muceniţă Ecaterina.

 

×
Subiecte în articol: calendar ortodox
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close