Antena 3 CNN Actualitate Religie DEZLEGARE LA PEȘTE de Buna Vestire. Ce aveți voie să mâncați

DEZLEGARE LA PEȘTE de Buna Vestire. Ce aveți voie să mâncați

DEZLEGARE LA PEȘTE de Buna Vestire. Ce aveți voie să mâncați
23 Mar 2018   •   15:26

DEZLEGARE LA PEȘTE Creștinii ortodocși țin patru posturi peste an, fiecare legat de o sărbătoare importantă: Paștele, Sfinții Apostoli Petru și Pavel, Sfânta Maria și Crăciunul. Pe durata acestor posturi sunt rânduite zile cu dezlegare la pește.

DEZLEGARE LA PEȘTE  Curățare sufletească

DEZLEGARE LA PEȘTE  Rolul posturilor este, în tradiția creștină, de a curăța sufletește și trupește credincioșii, astfel încât aceștia să poată întâmpina cu bucurie cele patru mari evenimente. Sunt interzise alimentele ”de dulce” și băuturile alcoolice, cu o singură excepție: în anumite zile din timpului postului se pot consuma pește și vin.
Zilele cu dezlegare la pește

DEZLEGARE LA PEȘTE Postul Paștelui durează 40 de zile și este cel mai greu întrucât credincioșii trebuie să respecte o serie de restricții, inclusiv alimentare. În Săptămâna Mare (premergătoare Sfintelor Paști), postul este și mai aspru, iar în Vinerea Mare creștinii sunt îndemnați să țină post negru (fără apă și mâncare între răsărit și asfințit), în amintirea patimilor Mântuitorului. Sunt doar două zile cu dezlegare la pește: Buna Vestire (25 martie) și Floriile (duminica dinaintea Paștelui).

DEZLEGARE LA PEȘTE  Postul apostolilor nu este foarte lung

DEZLEGARE LA PEȘTE Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel variază ca durată, dar niciodată nu este foarte lung. Începe în ziua următoare Duminicii Tuturor Sfinților și se termină la praznicul celor doi apostoli (29 iunie) datorită cărora creștinismul s-a răspândit în lume. Se mănâncă pește la Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, la 24 iunie.

DEZLEGARE LA PEȘTE  Postul Sfintei Marii durează două săptămâni, între 1 și 15 august. Ziua cu dezlegare la pește este Schimbarea la Față, la 6 august. Dacă Adormirea Maicii Domnului cade într-o zi de post (miercuri sau vineri) se mănâncă pește, iar ”de dulce” se mănâncă de a doua zi, adică de pe 16 august.

DEZLEGARE LA PEȘTE  Postul Nașterii durează 40 de zile

DEZLEGARE LA PEȘTE Postul Nașterii Domnului sau al Crăciunului ține 40 de zile, în intervalul 15 noiembrie – 24 decembrie. Zile cu dezlegare la pește sunt sâmbetele și duminicile până la 20 decembrie exclusiv. De asemenea, se mănâncă pește în zilele de hram ale bisericii parohiei de care ținem și la praznicul sfinților însemnați cu cruce roșie în calendar. Concret, este dezlegare la pește la Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (24 noiembrie) și în zilele de 16, 22, 23, 24, 25 și 30 noiembrie, precum și 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13 și 17 decembrie, dacă aceste zile sunt marți sau joi, potrivit site-ului sfaturiortodoxe.ro.

×
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close