Antena 3 CNN Actualitate Religie Un preot din Vaslui a fost somat oficial de episcopie să-şi ridice cota de vin liturgic. Reacţia BOR

Un preot din Vaslui a fost somat oficial de episcopie să-şi ridice cota de vin liturgic. Reacţia BOR

Episcopia Huşilor a solicitat, printr-o adresă oficială, unei parohii din judeţul Vaslui, să-și cumpere vinul liturgic din „rodul istoricei vii a Episcopiei Huşilor” și nu din alte surse. Scrisoarea a fost dată publicităţii şi a devenit virală pe reţelele de socializare.

Un preot din Vaslui a fost somat oficial de episcopie să-şi ridice cota de vin liturgic. Reacţia BOR
de Claudia Popovici    |    16 Mar 2021   •   18:06

Totul a iesit la iveală când Episcopia Hușilor a constatat că preotul care slujește la o parohie din Vaslui nu a comandat deloc vin liturgic din producția bisericii.

Astfel, preotul a fost informat să îşi cumpere vinul liturgic printr-o adresă înregistrată cu data de 18 ianuarie. Documentul a fost dat publicităţii şi în scurt timp a ajuns viral pe reţelele de socializare.

„Preacucernice părinte (…), vă adresăm respectuos rugămintea, în spiritul comuniunii şi al disciplinei, statuate de către legislaţia bisericească în vigoare, de a folosi vin liturgic curat, fără impurităţi chimice, din rodul istoricei vii a Episcopiei Huşilor”, se arată în adresa emisă de Episcopia Huşilor.

Mai mult, în adresă se menţioneză şi faptul că parohia din Vaslui a ridicat o cantitate de vin „inexistentă”, în comparaţie cu alte parohii care sunt clasificate cu un grad inferior.

BOR: Vinul liturgic trebuie să fie curat şi certificat de Biserică

„Vă pot spune doar că este ceva absolut firesc ca vinul liturgic dintr-o eparhie să fie procurat dintr-o sursa sigură, oficială. Este vorba de vin bisericesc, care se folosește la slujbe. E absolut normal ca vinul liturgic (folosit la Sfanta Împărtășanie, nu la un chef cu prietenii), să fie curat şi certificat de Biserică. Asta face orice cult religios responsabil în legătură cu produsele şi obiectele folosite în cult", a declarat pentru Libertatea și Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

 "Nu se pot oficia slujbe cu orice fel de vin"

"Potrivit rânduielilor, nu se pot oficia slujbe cu orice fel de vin. Prin acel document intern, unii preoți au fost rugați și li s-a recomandat să folosească vinul bisericesc produs de Episcopie exclusiv în acest scop, fără să fie impusă o cotă anume”, spune părintele Cosmin Gubernat, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Hușilor.

Prevederile Sfântului Sinod cu privire la vinul liturgic

Potrivit tradiţiei bisericeşti, vinul liturgic, adică cel folosit în cultul Bisericii Ortodoxe, trebuie să fie din struguri, fermentat, cu gust şi miros firesc, neoţetit, curat (numai din struguri) şi fără nici un adaos (zahăr, agenți chimici de limpezire), se arată în Hotărârea Sfântului Sinod.

×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close