Antena 3 CNN Actualitate Religie Sărbătoare mare în calendarul creștin ortodox

Sărbătoare mare în calendarul creștin ortodox

Sărbătoare mare în calendarul creștin ortodox
Sursa foto: sursa: captura Youtube/Biserica Serban-Vodă București
05 Oct 2016   •   10:44

Sfântul Apostol Toma 6 octombrie. Totuşi, conform Sfintei Scripturi Apostolul Toma s-a născut în oraşul gaileean Pansada şi de meserie era pescar. La auzul veştii că Iisus Hristos este Mântuitorul nostru a decis să lase totul în urmă şi să îl urmeze pe Hristos. Porecla să de „Toma-Necredinciosul” i se trage de la faptul că acesta nu a crezut relatările ucenicilor despre Învierea lui Iisus.

La 8 zile de la Înviere, Mântuitorul i se arată lui Toma arătându-i rănile ceea ce l-a determinat pe Toma să meargă în întreagă lume să răspândească vestea Învierii Mântuitorului, regretând că s-a îndoit de spusele ucenicilor. Deşi unele icoane numesc acest eveniment că „Toma necredinciosul” acest lucru s-a dovedit a fi eronat, dat fiind faptul că în greceşte inscripţia citeşte „Atingerea lui Toma”, pe când în slavonă înseamnă „Încredinţarea lui Toma”.

Sfântul Apostol Toma 6 octombrie. În călătoriile sale propovăduind Învierea Domnului înfiinţează şi mai multe Biserici Creştine în Palestina, Mesopotamia, Etiopia, India şi Pârtia. Pe când propovăduia cuvântul lui Hristos în India reuşeşte să îi convertească pe soţia guvernatorului din Melipur (din sudul Indiei) şi pe fiul acestuia. Guvernatorul, mâniat, ordona că Toma să fie întemniţat şi torturat. Sfârşeşte prin a fi străpuns de suliţe după care Domnul îl ia la el în Ceruri. Câteva din moaştele Sfântului Apostol Toma se află în India, Ungaria şi la Muntele Athos.

În arta bisericească Sfântul Toma este prezentat că stând în genunchi în faţă Mântuitorului şi atingandu-i coapsă. De asemenea, datorită meseriei de constructor, care i-a fost atribuită este prezentat cu o rigla şi un echer în mâna, scrie calendarulortodox.ro.

Sfântul Apostol Toma 6 octombrie. S-a dovedit plin de râvnă pentru Hristos, fiind gata să moară împreună cu învățătorul său, după cuvintele sale înaintea învierii lui Lazăr din Betania: "Să mergem și noi și să murim cu El" .

Este cel care nu a fost de față la venirea lui Iisus în mijlocul ucenicilor în duminica Învierii. Auzindu-i pe ceilalți apostoli vorbind despre Învierea Domnului, a spus că nu va crede dacă nu va vedea în mâinile Lui, semnele cuielor, și dacă nu va pune mâna în coasta străpunsă.

Sfântul Apostol Toma 6 octombrie. După opt zile, fiind ucenicii adunați și Toma fiind împreună cu dânșii, s-a arătat Domnul, și i-a zis: "Adu degetul tău încoace și vezi mâinile Mele și adu mâna ta și o pune în coasta Mea și nu fi necredincios ci credincios." (Ioan 20; 27). Toma, văzând și pipăind coasta cea de viață dătătoare a lui Hristos, a zis: "Domnul meu și Dumnezeul meu".

În acest chip s-a propovăduit Învierea Domnului cu mai multă tărie, căci Mântuitorul nu cu nălucire, nici cu alt trup, ci cu același trup cu care a pătimit pentru mântuirea noastră, a înviat cu adevărat și S-a arătat ucenicilor.

Sfântul Apostol Toma 6 octombrie. După Cincizecime Apostolul Toma a propovăduit Evanghelia în părțile Indiei, punând bazele Bisericii de acolo. A avut sfârșit martiric la Edesa.

Sfântul Apostol Toma 6 octombrie. De unde vine numele de Toma Necredinciosul

În prima zi a Sfintelor Paști, seara, s-a arătat Iisus Hristos înviat ucenicilor să, ascunși de frica iudeilor, într-o cameră încuiată din Ierusalim, și le-a spus: „Pace vouă!“.

După ce i-a liniștit, le-a arătat mâinile și coasta străpunse de sulițe. „Precum m-a trimis pe mine tatăl, așa vă trimit și eu pe voi“. Prin aceste cuvinte Domnul a trimis pe Apostoli la propovăduire, având misiunea să vestească Evanghelia mântuirii la toate neamurile pamântului.

Numai apostolul Toma nu era de față cu ceilalți apostoli când s-a arătat domnul. Și când i-au spus toți: „Am văzut pe Domnul!“ el nici nu s-a bucurat, nici n-a voit să creadă.

După opt zile, adică în duminica a doua după Înviere, iarăși s-a arătat Iisus Hristos ucenicilor săi, trecând prin ușile încuiate. Atunci era și Toma de față. După ce le-a zis din nou: „Pace vouă!“ a spus cu mustrare pentru Toma: „Adu-ți degetul tău încoace și vezi mâinile mele, și adu-ți mâna ta și o pune în coasta mea“.

Doar după ce Toma a pipăit și a văzut rănile domnului a strigat cu smerenie și credință: „Domnul meu și Dumnezeul meu!“ Mântuitorul însă l-a mustrat pentru puțina lui credință, zicând: „Pentru că m-ai văzut, Tomo, ai crezut? Fericiți cei ce n-au văzut și au crezut!“

×
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close