Antena 3 CNN Actualitate Religie Sărbătoare mare pe 9 martie. Ce să nu faci ca să ai noroc şi un an îmbelşugat

Sărbătoare mare pe 9 martie. Ce să nu faci ca să ai noroc şi un an îmbelşugat

Sărbătoare mare pe 9 martie. Ce să nu faci ca să ai noroc şi un an îmbelşugat
08 Mar 2018   •   17:35

În data de 9 martie, creştinii îi sărbătoresc pe Sfinţii Patruzeci de Mucenici. În ziua de cinstire a martirilor care au murit mărturisind credinţa creştină, românii practică unele obceiuri care s-au păstrat de la o generaţie la generaţie.

În ziua de cinstire a Sfinţilor Patruzeci de Mucenici, românii ţin cont de anumite tradiţii şi obiceiuri care le-au fost transmise din generaţie în generaţie. Acestea au fost moştenite de la strămoşii daco-romani şi au rămas până astăzi în memoria colectivă a poporului român. 

Una dintre aceste tradiţii indică faptul că, în special în satele bucovinene, sătenii lovesc în această zi pământul cu bâte de lemn. Pe lângă acest lucru, ei mai strigă:  „Intră frig şi ieşi căldură,/ Să ne fie vreme bună/ Pentru plug şi arătură“.

În aceeaşi zi, oamenii trebuie să fie atenţi la starea vremii. Dacă va ploua în această zi, atunci aşa va fi şi de Paşti. În schimb, dacă în ziua de cinstire a  Sfinţilor Patruzeci de Mucenici va  tuna atunci vara va fi foarte rodnică şi bogată. 

Totodată, românii au voie să practice diferite treburi casnice sau agricole deoarece ziua de cinstire a Sfinţii Patruzeci de Mucenici nu este notată în calendar cu cruce roşie. De asemenea, în această zi oamenii se pot spăla pe cap.

Sfinţii Patruzeci de Mucenici şi-au jertfit viaţa lor pentru Hristos. Ei nu au vrut să împărtăşească credinţa păgână şi au dorit să îmbrăţişese moartea, scrie spynews.ro.

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close