Antena 3 CNN Actualitate Religie Tradiţii şi obiceiuri de Întâmpinarea Domnului. Ce nu e bine să faci pe 2 februarie

Tradiţii şi obiceiuri de Întâmpinarea Domnului. Ce nu e bine să faci pe 2 februarie

La 40 de zile după Crăciun, pe 2 februarie, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Întâmpinarea Domnului. De această sărbătoare importantă sunt legate o serie de tradiţii şi obiceiuri.

Tradiţii şi obiceiuri de Întâmpinarea Domnului. Ce nu e bine să faci pe 2 februarie
Sursa foto: Doxologia.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Feb 2022   •   10:54

Întâmpinarea Domnului, cunoscută în popor şi sub denumirea Stretenia, este sărbătoarea anuală a zilei în care Sfânta Fecioara Maria a mers la templul din Ierusalim, la 40 de zile după naşterea Domnului, pentru curăţirea ei.

Sărbătoarea Întâmpinării Domnului este una din cele mai vechi sărbători religioase creştine.

Tradiţii şi obiceiuri de Întâmpinarea Domnului. Ce nu e bine să faci astăzi 2 februarie

Este bine ca femeile să ducă pruncii spre închinare la Biserica. Când copilul face 40 de zile după naștere, mama îl aduce la Biserica că și "Mama lui Iisus". În numele familiei, ea îl dăruiește că ofrandă lui Dumnezeu și-l închină la altar.

Credincioșii cinstesc Icoana Maicii Domnului pentru spor și sănătate în această zi. Acest obicei mai poartă numele de "Îmblânzirea inimilor împietrite" sau "Profeția lui Simeon".

Tradiția spune că părinții își ungeau copiii cu untură de urs ca aceștia a fie puternici și sănătoși, fiind convinși că puterea ursului ii este dăruită pruncului.

Se zice că dacă ursul își vede umbra înseamnă că va mai dura până se va încălzi, așa că se reîntoarce în culcușul lui.

Bătrânii povestesc că puneau schimbarea vremii pe seama comportamentului neobișnuit al ursului, numit Al Mare sau Martin. Pentru a câștigă simpatia și bunătatea ursului, oamenii puneau pe poteci vase cu miere și bucăți de carne. Puterea acestui animal este transmisă asupra oamenilor, în special asupra copiilor.

Tot în această zi are loc "Tarcolitul viilor", un ritual de ocol, îndeplinit de viticultori.

În Transilvania, bărbații merg să taie și să lege via. Din crenguțele de vită își împodobesc pălăriile și fac o petrecere la care dezgroapă o sticlă de vin din anii trecuți.

×
Subiecte în articol: traditii obiceiuri calendar ortodox
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close