Antena 3 CNN Actualitate Români păcăliţi de mafia schimburilor de terenuri. Ţinta, pământurile de la centura oraşului Suceava

Români păcăliţi de mafia schimburilor de terenuri. Ţinta, pământurile de la centura oraşului Suceava

Români păcăliţi de mafia schimburilor de terenuri. Ţinta, pământurile de la centura oraşului Suceava
10 Mar 2014   •   14:07

Peste 140 de familii de ţărani din comuna suceveană Şcheia au fost păcălite ani la rând chiar de cei pe care i-au ales ca să le apere interesele. Este vorba de o afacere de schimburi ilegale de terenuri în care sunt suspectaţi consilieri locali, şefi ai inspectoratului ;colar, afacerişti dar şi conducerea PDL a localităţii.

Timp de zece ani, aceştia au dirijat din umbră schimburi ilegale pe terenuri ce însumează ca întindere suprafaţa Casei Poporului. Ţinta au fost pământurile de la centura Sucevei, o mină de aur pentru afaceriştii locali.

Ţăranii din Şcheia au fost chemaţi să dea declaraţii la Tribunalul Suceava, după ce Prefectura a cerut anularea în instanţă a unor anexe la o Hotărâre de Consiliu Local din 2003. Atunci, 29 de oameni au primit terenuri mai aproape de vatra satului, din patrimoniul Primăriei, la schimb cu alte pământuri pe care le aveau în alte sate ale comunei. Nimic ilegal. După doi ani, însă, în actele Primăriei, numărul proprietarilor era de cinci ori mai mare.

Noii proprietari au primit terenuri tocmai pe linia unde se construieşte şoseaua de centură a Sucevei. O zonă de interes, al cărei potenţial l-au intuit din timp afaceriştii locului.

Schimburile de terenuri ar fi fost făcute cu implicarea directă a primarului comunei, a secretarului primăriei şi a câtorva consilieri locali.

În afacerea ilegală intra şi un alt personaj controversat: Vasile Onciu, un latifundiar care s-a îmbogăţit în ultimii zece ani din intermedierea vânzărilor de terenuri.

Cu ajutorul primarului, afaceristul le bătea taranilor la poartă şi le oferea pe loc bani pentru terenurile pe care auzise că sătenii ar vrea să le vândă. Sume mici. Pentru 2500 de metri pătraţi, plătea, de exemplu, 2500 de lei.

Mai mult, la notar, oamenii NU au semnat un contract de vânzare-cumpărare, ci o procură prin care au împuternicit un intermediar să le vândă terenul.

×
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close