Antena 3 CNN Actualitate România a blocat luarea unei decizii privind candidatura Serbiei la UE

România a blocat luarea unei decizii privind candidatura Serbiei la UE

România a blocat luarea unei decizii privind candidatura Serbiei la UE
Sursa foto: Foto: Mediafax
28 Feb 2012   •   19:19

România a blocat luarea unei decizii privind acordarea Serbiei statutul de candidat oficial la Uniunea Europeană, anunţă surse diplomatice citate de AFP.

Anunţul a fost făcut, marţi, în cursul reuniunii miniştrilor Afacerilor Europene din statele UE.

Miniştrii Afacerilor Europene din statele UE urmau să decidă, marţi, dacă vor accepta să acorde Serbiei statutul de ţară candidată la UE. Acordarea statutului de candidat la UE necesită unanimitatea celor 27 state membre. Potivit unor surse diplomatice, România a blocat luarea acestei decizii.
   
"Miniştrii recomandă acordarea statutului de candidat Serbiei şi aşteaptă cu nerăbdare decizia care va fi luată de Consiliul European de acordare sau nu a acestui statut", conform unui comunicat al UE.
   
"România a blocat un acord imediat", anunţă surse diplomatice.
   
Ministrul danez al Afacerilor Europene, Nicolai Wammen, a confirmat că vor avea loc "discuţii" zilele următoare pentru aplanarea divergenţelor care persistă.
     
Însuşi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a susţinut, marţi, că Serbia merită statutul de ţară candidată şi a precizat că există deja o majoritate de state membre UE care sunt în favoarea adoptării unei astfel de decizii.

"Suntem foarte aproape de a avea veşti bune. Marea majoritate a statelor membre sunt în favoarea acordării statutului de ţară candidată Serbiei. Dacă nu va fi adoptată o decizie astăzi, ne aşteptăm ca ea să fie luată la următorul Consiliu European", a spus Barroso.
   
Oficialul european a adăugat că, deşi a făcut progrese, Serbia mai are încă de înregistrat paşi înainte.

România exercită presiuni asupra Serbiei pentru a primi garanţii în privinţa etnicilor români din acest stat.

Surse diplomatice spun că obiecţiile ridicate de către Lituania, Polonia şi România nu sunt suficient de serioase pentru a opri ministerele să recomande Serbia ca un candidat oficial la Uniunea Europeană.

Săptămâna trecută, presa străină scria că România este hotărâtă să blocheze o hotărâre pozitivă cu privire la acordarea statutului de candidat la UE al Serbiei, dacă nu ţara nu face paşi rapizi pentru ameliorarea situaţiei minorităţii vlahe.



×
Subiecte în articol: România Serbia
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close