Antena 3 CNN Actualitate România nu va recunoaşte referendumul din Crimeea. Ministrul de Externe: "Este ilegitim, ilegal, neconstituţional"

România nu va recunoaşte referendumul din Crimeea. Ministrul de Externe: "Este ilegitim, ilegal, neconstituţional"

România nu va recunoaşte referendumul din Crimeea. Ministrul de Externe: "Este ilegitim, ilegal, neconstituţional"
Sursa foto: Foto: www.happytour.in.ua
10 Mar 2014   •   18:05

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a declarat că referendumul pe care autorităţile proruse din Crimeea vor să îl organizeze la sfârşitul săptămânii, pentru ruperea de Ucraina şi întoarcerea peninsulei la Rusia, este "ilegitim, ilegal, neconstituţional".

"Nimeni din comunitatea economică, euro-atlantică nu va recunoaşte decizii adoptate cu prezenţă militară rusă în Crimeea, decizii care ar contraveni puterii suverane a Ucrainei, care se exprimă prin intermediul guvernului legitim de la Kiev, prin intermediul Parlamentului, care este absolut legitim, astfel încât poziţia noastră va fi extrem de clară", a dat asigurări ministrul, potrivit Mediafax.

Referitor la riscul ca Ucraina să se confrunte în viitorul apropiat cu un război de gherilă, şeful diplomaţiei române a comentat, făcând trimitere la "încălcarea flagrantă a integrităţii teritoriale şi la violarea suveranităţii Ucrainei de către armata rusă": "Sperăm că, pe calea dialogului politic, în condiţiile unei poziţii foarte clare şi ferme din partea comunităţii internaţionale, se va ajunge la o soluţie. Putem să îi înţelegem pe cei care au luptat aici, la Kiev, faptul că sunt dispuşi să ducă lupta mai departe".

Corlăţean s-a aflat luni la Kiev şi a depus flori şi candele lângă Piaţa Independenţei din Kiev, în memoria celor care şi-au pierdut viaţa pe EuroMaidan. Ministrul şi-a descris gestul drept unul "simbolic", "în semn de respect pentru jertfa multor tineri ucraineni în condiţii atât de dramatice".

"I-am spus ministrului ucrainean de Externe în convorbirea pe care am avut-o săptămâna trecută că, poate mai mult decât alţii, românii au fost foarte sensibili şi au fost foarte multe semne de solidaritate pe care le-am trăit cu toţii în timpul evenimentelor dramatice de la Kiev, pentru faptul că am avut propria noastră revoluţie", a declarat oficialul român, aflat lângă Hotelul Ucraina, devenit morgă în timpul confruntărilor sângeroase din 20 februarie.

 

×
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close