Antena 3 CNN Actualitate România, SUA și alți aliați NATO au început manevrele militare Sea Breeze 23.3 în Marea Neagră, lângă războiul Rusiei în Ucraina | Participă și militarii Kievului

România, SUA și alți aliați NATO au început manevrele militare Sea Breeze 23.3 în Marea Neagră, lângă războiul Rusiei în Ucraina | Participă și militarii Kievului

Sute de militari și de nave de război ale Alianței Nord-Atlantice participă la manevre în imediata apropiere a războiului din Ucraina.

România, SUA și alți aliați NATO au început manevrele militare Sea Breeze 23.3 în Marea Neagră, lângă războiul Rusiei în Ucraina | Participă și militarii Kievului
Sursa foto: Profimedia Images
de Cătălina Buzoianu    |    11 Sep 2023   •   10:45

La exercițiul Sea Breeze 23.3 iau parte nave românești și din Statele Unite ale Americii, precum și militari din Ucraina, Franța, Marea Britanie, Bulgaria și Turcia.

"Vorbim de un exercițiu care se va derula în Marea Neagră timp de cinci zile, iar principalul obiectiv este acela de a dezvolta capacitățile operaționale și tactice între țările participante în domeniul combaterii dispozitivelor explozive, în special a minelor marine aflate în derivă.

La exerciții participă un dragor, transportoare amfibii, ambarcațiuni blindate, un avion de recunoaștere și alte elemente de tehnică militară.

Statele Unite vin la acest exercițiu cu avionul de patrulare și recunoaștere maritimă și cu scafandri cu tehnica aferentă.

Exercițiul se derulează în perioada 11-15 septembrie, iar militarii din România se așteaptă ca și de data aceasta, în baza experienței din trecut, să fie supravegheați îndeaproape de armata rusă.

S-a întâmplat întotdeauna în cadrul exercițiilor care au avut loc în Marea Neagră, însă, din fericire, nu s-au înregistrat incidente până în prezent", a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Cătălina Buzoianu.

Cine și cu ce participă la Sea Breeze 23.3

Potrivit Statului Major al Forțelor Navale Române, România și SUA organizează în comun, în perioada 11-15 septembrie, în zona de responsabilitate a Marinei Române din Delta Dunării și Marea Neagră, exercițiul multinațional Sea Breeze 23.3.

La exercițiu vor participa forțe din Bulgaria, Franța, Marea Britanie, România, SUA, Turcia și Ucraina.

Din partea României, la activitățile planificate în cadrul exercițiului vor lua parte dragorul maritim Sublocotenent Alexandru Axente, nava rapidă de scafandri Venus, vedeta blindată Posada, ambarcațiuni rapide de tip RHIB, specialiști EOD (Explosive Ordnance Disposal, îndepărtarea dispozitivelor explozive, n.r.), specialiști de la Centrul de date pentru lupta contra minelor din subordinea Direcției Hidrografice Maritime, un pluton de infanteriști marini, trei transportoare amfibii de cercetare, bărci de asalt și ofițeri de stat major.

SUA vor fi reprezentate de un avion de patrulare și recunoaștere maritimă P-8 Poseidon și scafandri EOD cu ambarcațiuni și tehnică specifică. Din partea celorlalte state participante la exercițiu vor fi prezenți scafandri și specialiști EOD cu tehnică specifică și ofițeri de stat major.

Conform militarilor români, obiectivul principal al exercițiului Sea Breeze 23.3 constă în dezvoltarea interoperabilității operaționale și tactice între statele participante, în domeniul luptei împotriva dispozitivelor explozive, în special a minelor marine în derivă, în vederea asigurării libertății de navigație.

Defense România: presa rusă scrie că Sea Breeze 23.3 reprezintă o activitate ostilă și este previzibilă desfășurarea, în contrapartidă, a unor manevre ale Moscovei

Defense România, care publică informația privind statele participante și tehnica militară din cadrul Sea Breeze 23.3, notează, totodată, că informația privind exercițiul din Marea Neagră a fost preluată de presa de la Moscova.

Conform sursei citate, jurnaliștii ruși semnalează că, în paralel cu Sea Breeze 23.3, în perioada 09-15 septembrie este planificată în Marea Baltică desfășurarea exercițiului NATO cu numele de cod Northern Coast 2023, care va fi executat în zonele de litoral ale Estoniei și Lituaniei.

Propaganda Moscovei consideră că exercițiile NATO din Marea Neagră și din Marea Baltică au un caracter antirusesc, fiind, astfel, de așteptat ca Forțele Navale ruse să desfășoare activități în contrapartidă, adică să organizeze exerciții proprii, în apropierea zonelor în care vor avea loc manevrele statelor membre NATO, scrie Defense România.

Foto: Fregata română "Regina Maria" în timpul manevrelor Sea Breeze 2021, în Marea Neagră (iulie 2021)

×
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close