Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Alexandru Rafila, despre infecțiile nosocomiale din spitale: ”Trebuie să încurajăm raportarea. Până acum, cine raporta era sancționat”

Alexandru Rafila, despre infecțiile nosocomiale din spitale: ”Trebuie să încurajăm raportarea. Până acum, cine raporta era sancționat”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că prezența infecțiilor nosocomiale din spitalele din România sunt un rezultat al unui mecanism coercitiv, care sancționa medicii care le raportau, în loc să îi încurajeze în acest sens.

Alexandru Rafila, despre infecțiile nosocomiale din spitale: ”Trebuie să încurajăm raportarea. Până acum, cine raporta era sancționat”
Sursa foto: Facebook/ Guvernul României
de Andreea Ştefan    |    16 Feb 2022   •   15:26

”Trebuie să existe un mecanism stimulativ, nu trebuie să discutăm despre un mecanism coercitiv. Mecanismul coercitiv ați văzut ce a făcut: în România am avut cele mai puține infecții asociate asistenței medicale din lume. Pentru că a funcționat un mecanism coercitiv - cine raporta, era într-un fel sau altul sancționat. 

Noi trebuie să încurajăm raportarea. Și dumneavoastră trebuie să înțelegeți că nu există țară de pe lumea asta unde să lipsească aceste infecții asociate asistenței medicale.

(...) Și bacteriile, la fel ca și oamenii, trăiesc în mediu, asta e situația. Importante este să știm care este situația acestor infecții, să încercăm să le evităm pe cele mai grave, pe cele invazive, care sunt amenințătoare de viață și să ținem lucrurile sub control în ceea ce privește utilizarea rațională a antibioticelor, pentru că utilizarea nerațională din România și din alte țări din sudul Europei a dus la emergența acestor bacterii multirezistente la antibiotice.

(...) Încercăm să dezvoltăm un ghid de bună practică, inclusiv în ceea ce privește raportarea acestor infecții”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Briefing de presă la finalul ședinței de guvern din 16 februarie

Briefing de presă la finalul ședinței de guvern din 16 februarie #SedintaDeGuvern #DanielCadariu #AlexandruRafila #DanCarbunaru #PalatulVictoria

Publicată de Guvernul României pe Miercuri, 16 februarie 2022

Citește și: Bacteria din cauza căreia trei pacienți și-au pierdut vederea există în toate spitalele din România. De ce nu raportează medicii infecția

Directorul DSP Arad a declarat că bacteria din cauza căreia trei pacienți operați într-un spital de la Miercurea Ciuc și-au pierdut vederea există în toate spitalele din România. Motivul pentru care nu este raportată această problemă este pentru că actuala legislație prevede sancționarea medicilor.

Directorul DSP Arad a dezvăluit faptul că bacteria din cauza căreia trei pacienți operați la Spitalul de Oftalmologie din Miercurea Ciuc și-au pierdut vederea exită în toate spitalele din România.

Medicii nu declară infecțiile nozocomiale pentru că, în actuala legislație, aceștia sunt sancționați.

Directorul DSP Arad spune că această lege ar trebui schimbată, pentru ca astfel de situații să fie evitate.

Citește și: Trei persoane și-au pierdut vederea după operație, din cauza unei bacterii care se afla în soluția folosită în timpul intervenției

×
Subiecte în articol: infectii nosocomiale Alexandru Rafila
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close