Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Trei medicamente destinate persoanelor cu diabet s-au dovedit eficiente în reducerea greutăţii la persoanele supraponderale

Trei medicamente destinate persoanelor cu diabet s-au dovedit eficiente în reducerea greutăţii la persoanele supraponderale

Un compus care imită un hormon apărut pe cale naturală în organism şi care regularizează apetitul (GLP-1) ar putea fi de un real ajutor pentru persoanele care suferă de obezitate.

Trei medicamente destinate persoanelor cu diabet s-au dovedit eficiente în reducerea greutăţii la persoanele supraponderale
Sursa foto: Pexels.com
de Georgiana Adam    |    13 Ian 2023   •   15:48

Mai mult de 70% dintre persoanele adulte din SUA sunt supraponderale, potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor. 

Numărul mare de persoane obeze crește semnificativ riscul unei game largi de boli, precum cancer, osteoartrită, dar şi boli cardiovasculare.

Cu toate acestea, există o modalitate eficientă în tratarea persoanelor cu exces de greutate.

Un studiu a arătat că administrarea injecţiilor cu semaglutidă au ca rezultat o pierdere în greutate de 15 până la 22% din greutatea corporală. 

Ce este semagludita şi cum ajută la reducerea greutăţii corporale

Semaglutida imită un hormon numit GLP-1 pentru peptida 1 similară cu glucagonul. Injecţiile cu semaglutidă acționează asupra receptorilor creierului care cresc producția de insulină și inhibă apetitul.

Acest compus creează o senzaţie de sațietate chiar și atunci când se mănâncă mult mai puțin decât de obicei.

Compania farmaceutică daneză Novo Nordisk a dezvoltat două medicamente care conțin semaglutidă. Ozempic, care a fost aprobat în 2017 pentru diabetul de tip 2, și Wegovy, autorizat în 2022 pentru gestionarea greutății, scrie Washington Post

Wegovy este un medicament destinat pacienților cu un indice de masă corporală mai mare de 30 sau un IMC de 27 şi existenţa a cel puţin o boală determinată de greutate.

IMC este un calcul bazat pe înălțime și greutate, care oferă o estimare aproximativă a grăsimii corporale. Oamenii sunt considerați supraponderali dacă au un IMC de 25 până la 29 și sunt obezi cu un IMC de 30 sau mai mult, conform CDC. 

Tirzepatida, care pare a fi chiar mai eficientă în lupta contra kilogramelor decât semaglutida, este ingredientul activ al Mounjaro, un medicament produs de Eli Lilly, o companie americană din domeniul farmaceutic.

Un studiu a arătat că voluntarii care au luat cea mai mare doză de Mounjaro au pierdut în medie până la 22,5% din greutatea corporală.

Modificările stilului de viață recomandate tuturor participanților au cuprins sfaturi legate de dietă și activitate fizică. Rezultatele primare urmărite au cuprins modificarea procentuală a greutății corporale și reducerea greutății cu cel puțin 5%.

William Dietz, specialist în obezitate și director al Alianței STOP Obezitate de la Universitatea George Washington, a spus că persoanele care nu au diabet sau obezitate nu ar trebui să încerce să obțină medicamentele pentru a pierde câteva kilograme.

„Lipsa la nivel mondial a acestor medicamente are consecințe grave, care pun viața în pericol pentru cei care au nevoie de acces la aceste medicamente pentru a-și trata obezitatea și diabetul”, a spus Dietz.

Efectele secundare ale medicamentelor ce conţin semaglutidă pot include greață, diaree și constipație, dar medicii au spus că aceste probleme dispar de obicei după ce dozele sunt adaptate fiecărui pacient.

Pentru a menține greutatea, pacienții trebuie să-şi administreze aceste medicamente de slăbire pe termen nelimitat, potrivit medicilor. Dar studiile clinice nu au durat suficient de mult pentru a demonstra acest lucru.

×
Subiecte în articol: obezitate diabet medicamente
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close