Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Alertă medicală! Unele tratamente pentru răceală pot provoca AVC | Adrian Marinescu: "Trebuie să existe atenție"

Alertă medicală! Unele tratamente pentru răceală pot provoca AVC | Adrian Marinescu: "Trebuie să existe atenție"

Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că multe medicamente pentru răceală conțin o substanță periculoasă pentru sănătate. Unele persoane s-ar putea confrunta cu afecțiuni ale vaselor de sânge.

de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Feb 2024   •   14:42

Anumite medicamente pentru răceală conțin o substanță periculoasă. Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că este vorba despre pseudoefedrină și a confirmat legătura dintre această substanță decongestionantă și afecţiuni ale vaselor de sânge din creier, care pot pune viața în pericol.

Revizuirea și măsurile luate pentru scăderea riscului de reacții adverse grave au fost transmise Comisiei Europene, care va emite în curând o decizie finală obligatorie pentru toate statele membre ale UE. În România sunt peste 50 de tipuri de produse farmaceutice care au în compoziție pseudoefedrină și care se vând fără rețetă.

Ce este pseudoefedrina

Pseudoefedrina se administrează pe cale orală și este utilizată singură sau în combinație cu alte medicamente pentru a trata congestia nazală, care este un simptom comun în mai multe viroze și infecții respiratorii sau alergii. La solicitarea agenției de reglementare în domeniul medicamentelor din Franța, Comitetul de siguranță al EMA a început, în februarie 2023, o reevaluare a medicamentelor care conțin pseudoefedrină din cauza temerilor privind riscul de apariție a unor afecțiuni ale vaselor de sânge din creier.

Citeşte şi: Încep lucrările la prima maternitate care se va construi în București, după 33 de ani | Marcel Ciolacu: "Este o investiție de 50 de milioane de euro"

"Nu trebuie să plecăm de la ideea că nu mai putem lua medicamente pentru răceală. Ideea este că luăm medicamente pe care no le considerăm ca fiind inofensive şi nu ne gândim că la un moment dat, pentru anumite persoane pot apărea probleme. 

Concret, fiecare dintre noi ar trebui să îşi cunoască istoricul pentru a şti la ce am alergii, ce contraindicații am, ce medicamente pot lua în acelaşi timp. Rolul medicului este de a stabili combinațiile de medicamente pe care le putem lua. 

Trebuie să existe atenție fără a înțelege că există risc foarte mare de AVC", a declarat Adrian Marinescu, director medical Institutul Matei Balş. 

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close