Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Noul val de COVID-19 este provocat de subvarianta Pirola. România va primi un nou vaccin

Noul val de COVID-19 este provocat de subvarianta Pirola. România va primi un nou vaccin

România este pe locul 2 în Europa și pe locul 3 în lume în ceea ce privește cazurile de infectare în noul val COVID-19.

de Roxana Mihăiescu    |    03 Oct 2023   •   08:55

Ţara noastră a depășit Rusia, Germania și Serbia, în Europa. Noul val de COVID-19 îi îngrijorează pe specialiști. Aceștia atrag atenția că noua variantă care circulă în acest moment este mai contagioasă, dar nu mai periculoasa decât Omicron.

Însă se răspândește rapid, motiv pentru care cazurile au crescut chiar şi de 25 de ori în ultimele luni. Creșterea se vede şi în spitale.

Potrivit ultimelor date, sunt peste 1.100 de persoane depistate cu acest virus şi care au nevoie de îngrijiri medicale.

Dintre acestea, peste 70 sunt în stare gravă la Terapie Intensivă. Din totalul internărilor aproape 100 sunt minori. 27 de bolnavi si-au pierdut viaţa în ultima săptămână, iar cei mai mulţi aveau şi alte probleme de sănătate.

Citește și: Spitalele redeschid secţiile COVID, pe fondul creşteriii infectărilor

Vârful acestui val ar putea fi chiar luna viitoare, avertizează specialiștii, care atrag atenția cu privire la şcoală sau în locurile de joacă.

În prezent circulă două subvariante Omicron: Eris şi Pirola. Experții spun că noul val de COVID ar fi dat de Pirola, noua variantă a coronavirusului. Are nu mai puțin de 30 de mutații și se răspândește foarte repede.

Nu vom avea multe cazuri grave, însă măsurile de protecţie sunt indicate mai ales în locurile aglomerate, spun specialiştii. Virusologii recomandă în continuare vaccinarea mai ales pentru cei din categoriile de risc.

”Situaţia Covid în România înseamnă un număr mare de infectări şi este o creştere constantă în ultimele patru-cinci săptămâni, doar că nu este un val al internărilor aşa cum s-a întâmplat în timpul pandemiei, nu este o presiune sporită la nivelul secţiilor de terapie intensivă.

Problema pe care o văd este legată de sezonul rece, care este aproape şi în care vom avea o circulaţie crescută pentru virusurile gripale, pentru virusul SARS COV2 şi pentru alte virusuri cu transmitere pe cale respiratorie.

Deci cred că trebuie să fie prudență, să ne vaccinăm antigripal şi va fi inclusiv vaccin împotriva SARS COV2în varianta nouă, care va veni cât de curând”, a declarat doctorul Adrian Marinescu, pentru Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: COVID-19
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close