Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Premieră în România! Medicii au reconstituit nasul unui pacient în antebrațul acestuia

Premieră în România! Medicii au reconstituit nasul unui pacient în antebrațul acestuia

Nasul unui pacient a fost reconstruit în antebrațul acestuia cu ajutorul unei operații în premieră. Medicii români au folosit tegument și cartilaj de la coastele acestuia pe care l-au instalat sub pielea antebrațului. După patru luni nasul s-a dezvoltat și a fost mutat de pe antebraț pe față.

Premieră în România! Medicii au reconstituit nasul unui pacient în antebrațul acestuia
de Georgiana Adam    |    09 Dec 2020   •   09:05

Spectaculoasa intervenție chirurgicală a fost realizată de specialiștii unei clinici medicale din București, transmite Mediafax. Cadrele medicale s-au confruntat cu un caz complicat al unui pacient care nu avea nas, urechi și păr în urma unui accident. Medicii au decis să-i reconstruiască nasul utilizând tegument și cartilaj chiar de la pacient.

Nasul a fost mai întâi plantat sub piele

Noul nas a fost ajutat să se dezvolte sub pielea de pe antebrațul pacientului și apoi a fost realizat transplantul.

Medicii au povestit pe Facebook că în urmă cu patru luni pacientul a fost operat pentru prima data, ocazie cu care s-a prefabricat un nas la nivelul antebrațului. Sub piele s-a plasat un schelet cartilaginos asemănator cu cel al unui nas. De la nivelul coastelor a fost recoltat cartilaj, care a fost sculptat și montat astfelîncât să reconstituie cât mai aproape de normal structura internă de susținere a unui nas. Tegumentul a fost și el rearanjat pentru a realiza o reconstrucție parțială a nărilor.

Cele patru luni au fost necesare pentru ca structura cartilaginoasă să se integreze vascular în țesuturile de la nivelul antebrațului, astfel încât să poata fi recoltată în siguranță odată cu vasele de sânge din zonă. Structura care are forma unui nas pe antebraț, a fost recoltată din acea zonă, împreună cu o arteră și o venă și a fost transplantată pe față.

Operaţia a durat 8 ore

„Vasele de sânge de la nivelul antebrațului, artera și vena radială au fost legate (anastomozate) la nivelul arterei și venei faciale, pentru ca toată neostructura tisulară să supraviețuiască. Cartilajele noului nas au fost inserate la nivelul resturilor cartilaginoase existente, tegumentul a fost suturat la exterior, iar interiorul nărilor a fost reconstruit parțial cu pielea din lamboul prefabricat și parțial cu două mici grefe de piele. Operația a durat 8 ore, sperăm ca în urmatoarele 2 săptămâni, vasele reparate să rămână patente și noul nas să supraviețuiască fără probleme. Daca evoluția va fi cea pe care o așteptăm, în 2-3 luni vom putea intra în ultima parte a reconstrucției nasului – cea de finisare din punct de vedere estetic. Vor fi câteva operații scurte care vor conduce, sperăm, la un aspect destul de apropiat de normal”, a explicat pe Facebook Dragoș Zamfirescu, Doctor în Științe Medicale, Medic Primar în Chirugie Plastică, Estetică & Microchirurgie Reconstructivă.

 

×
Subiecte în articol: operaţie în premieră
Parteneri
Averea lui Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL
x close