Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Perioada Paștelui, risc mare de contaminare. Dr. Marinescu: În biserică e un risc real

Perioada Paștelui, risc mare de contaminare. Dr. Marinescu: În biserică e un risc real

Doctorul Adrian Marinescu a vorbit recent despre pericolul de contaminare pe care îl reprezintă expunerea în perioada Paștelui, în special în biserică, și care sunt măsurile pe care ar trebui să le ia fiecare dintre noi pentru a putea conviețui cu virusul în lunile care urmează.

Perioada Paștelui, risc mare de contaminare. Dr. Marinescu: În biserică e un risc real
Sursa foto: Hepta
13 Apr 2020   •   14:39

”Mergem pe un strat subțire de gheață. Ăsta e motivul pentru care s-a nimerit foarte prost ca în momentul acestor sărbători, să fie și momentul în care ne apropiem de numărul maxim de îmbolnăviri. Este imposibil ca în momentul acesta să relaxăm aceste măsuri”, a declarat Adrian Marinescu.

Întrebat despre riscul de contaminare în cazul contactului cu voluntarii care vor împărți Lumina Sfântă anul acesta, medicul a declarat că acesta este aproape zero.

”Un contact care este foarte scurt cu păstrarea măsurilor de igienă are practic un risc aproape zero. Contactul se întâmplă exact ca atunci când cineva distribuie un colet, sau cineva aduce mâncarea de la fast food. Nu o sa fie nicio problemă. Fiecare va avea o măscuță, în așa fel încât nu va fi niciun risc. ”

Riscul mare însă ar fi reprezentat de prezența enoriașilor în biserică.

”Riscul ar fi dacă lumea ar fi într-un număr mare, într-o densitate mare, în biserică. Acolo e un risc. E un spațiu închis și riscul de transmitere, mai ales că e o perioadă destul de lungă de timp cât durează slujba, ar fi în mod real. Ne punem întrebarea de ce nu putem să mergem în biserică. Pentru că acolo, într-adevăr, e un risc real. (...) În biserică nu am cum să respect aceste reguli.. să fie o distanță foarte mare, să fie un spațiu aerisit, e vorba de un interval lung de timp.”

Pe de altă parte, Adrian Marinescu a vorbit despre cum ar trebui să decurgă aprovizionarea persoanelor în vârstă sau vulnerabile cu alimente. Acestea ar trebui lăsate la ușă, urările fiind făcute doar prin intermediul telefonului, pentru a evita riscul contaminării. 

Cu privire la lunile care vor urma, infecționistul a precizat că vom fi nevoiți să învățăm să conviețuim cu virusul. 

”După ce vom avea acest vârf al îmbolnăvirilor, adică undeva la începutul lui mai, fiecare din noi va învăța să conviețuiască cu virusul. Va fi o perioadă, destul de lungă, un număr de luni, poate un an, în care vom avea niște îmbolnăviri, și este important ca ele să fie la un anumit nivel rezonabil și noi toți să ajungem să învățăm că trebuie să fie o colaborare, o conviețuire armonioasă”, a declarat Adrian Marinescu la PRO TV.

 

 

×
Subiecte în articol: coronavirus biserica Paste
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close