Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Primii paşi în caz de incendiu. Medicul SMURD Caloian Alexandru, despre cum tratează zonele afectate de arsură

Primii paşi în caz de incendiu. Medicul SMURD Caloian Alexandru, despre cum tratează zonele afectate de arsură

Medicul SMURD Caloian Alexandru ne spune ce măsuri de prim-ajutor în caz de arsuri, atât cu foc direct, cât şl cu un lichid, dar şi care sunt primii paşi pe care trebuie să îi urmăm în caz de arsuri.

Primii paşi în caz de incendiu. Medicul SMURD Caloian Alexandru, despre cum tratează zonele afectate de arsură
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    24 Iun 2022   •   11:02

Medicul SMURD Caloian Alexandru a prezentat la "Sfat de Sănătate" cu Andreea Cigolea, primii pași pe care îi avem de făcut când vedem o persoană cu arsuri, înainte să sunăm la 112.

Măsuri de prim-ajutor în caz de arsuri. Primii paşi în caz de incendiu

"Este foarte important să scoatem victima din mediu, respectiv, din focarul de incendiu, dacă e cazul, la domiciliu nostru. După ce ne-am asigurat că aceasta se află atât ea cât și noi într-un într-o zonă sigură, începem în primul rând să evaluăm victima. Dacă victima este conștientă sau dacă victima nu este conștientă. 

Dacă victima este conștientă, important va fi să dezbrăcăm persoana pentru a îndepărta eventualele haine care se pot reaprinde și pentru a putea evalua cât mai bine zonele arse. Totodată, trebuie să îndepărtăm dacă există inel, lănțic, cercei, obiecte metalice, la fel pentru a evalua cât mai bine starea de sănătate și situația zonelor arse.

Ce trebuie făcut până vine ambulanţa în caz de incendiu

Ulterior, ce putem face noi până vine un ajutor specializat, în speță, anunțat 112 cât mai repede posibil. Putem aplica comprese curate, un prosop curat. Dacă avem comprese în casă cu apă la temperatura camerei, peste zonele arse, după obicei, în prealabil, bineînțeles, am înlăturat toate tot ce înseamnă haine sau alte accesorii vestimentare.

Nu este o diferență în măsurile de prim ajutor pe care le putem îndeplini noi ca și cetățeni, la domiciliu. În definitiv, măsurile sunt generale, cele de prim-ajutor.

Nu folosiţi leacuri băbeşti în caz de arsuri

Important e să nu începem să aplicăm tratamente, sau ce am auzit pe la vecini, cu aplicații de unt, margarină, ou, tratamente băbeşti. Important este doar dacă putem să aplicăm pe zonele arse comprese sau un prosop curat cu un lichid la temperatura camerei și să așteptăm bineînțeles ca victima să fie trimisă la spital. La fel, dacă sunt leziuni la nivelul arsurilor, în speță flictene sau bășici, cum le numim popular, nu le spargem, doar le acoperim și până la evaluarea și tratamentul atât medicamentul medicamentos, cât şi chirurgical al arsurilor, urmând a se efectua de către specialiști, la spital. 

Ce aplicăm acasă pe răni provocate de arsuri

Se pot folosi unguente cu aloevera, adică nu este greșit, dar important e să ajungă cât mai repede la spital. Este suficient în primă fază, dacă există posibilitatea transportului la spital cât mai repede. Aplicații de compresă doar acoperită ușor cu compresă curată  Trebuie să lăsăm specialiștilor cât mai mult se poată evalua zona arsă.

Medicamentele potrivite în caz de arsuri

Se poate lua tratament antialgic, în funcție de alergiile pe care noi le știam, în funcție de tratamentul la care noi reacţionăm cel mai bine, în caz de cefalee sau de alte patologii, alte tipuri de dureri pentru care noi luam tratament: paracetamol, algocalmin, ibuprofen, antiinflamatorii.

În cazul unui incendiu, pot fi căile aeriene arse, pot fi tot felul de intoxicații și pe lângă partea de arsuri, aceste victime să sufere și de pe urma inhalării diferiților agenți rezultați prin procesul arderii. Și atunci e important e să scoatem. sau să ducem victima într-o zonă cât mai sigură, să fie cât mai mult aer în încăperea respectivă, dacă este cu totul altă încăpere, sau dacă e scoasă afară și să nu stea un buluc peste victimă.

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close